Νευρικά, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, παρά το μειωμένο πολιτικό ρίσκο συγκριτικά με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, κινήθηκε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στην τελευταία, προεκλογική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη “πνίγεται” στη μεταβλητότητα, στο ταμπλό κυριάρχησαν η ΔΕΗ και οι τράπεζες, γύρω από τις οποίες παίχθηκε και σκληρό προεκλογικό και επιχειρηματικό πόκερ, με -πολλές φορές- υπονομευτικές αναφορές.
Η παρουσία μικρών και traders ήταν σχετικά περιορισμένη, καθώς αυτοί είχαν περιορίσει θέσεις ενόψει των εκλογών, ενώ οι θεσμικοί που συνέχισαν να κάνουν κινήσεις, είχαν γνώμονα την προετοιμασία της επόμενης ημέρας, συνδυάζοντας έτσι παράγωγα, μετοχές και ομόλογα σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν θέσεις, αυξάνοντας τη ρευστότητα και περιορίζοντας μεσοσταθμικά το αναλαμβανόμενο ρίσκο, δεδομένου ότι αυτό ενισχύεται σε τέτοιες περιόδους.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 894,66 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 887,54 μονάδων (-0,60%) και 896,50 μον. (+0,40%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,22 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01%, στις 2.251,42 μονάδες, ενώ στο -0,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.371,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,93% στις 837,74 μονάδες.
Η αγορά, παρ’ όλα αυτά, κινείται κοντά στα υψηλά πολλών μηνών, δοκιμάζοντας πρωτίστως αντιστάσεις και δευτερευόντως στηρίξεις, ένδειξη ότι το θετικό κλίμα στην οικονομία εμπεδώνεται και αποδίδει παρά την εκλογική αβεβαιότητα, καθώς διαπιστώνεται ότι οι προοπτικές είναι βελτιούμενες, παρά τις αναταράξεις και την γενικευμένη αδυναμία που προκαλούν οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις.
Με χαμηλό στις 887,54, από 881,11 μονάδες την Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζεται ανθεκτικός σε πιέσεις, ενώ η επιμονή στις 886 μονάδες, είναι αξιωσημείωτη, δεδομένης της στρατηγικής περιορισμού ανοιγμάτων που ακολουθούν λιανικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι η ΔΕΗ που βρίσκεται στο επίκεντρο επικριτικών δημοσιευμάτων πρωταγωνιστεί ανοδικά στο ταμπλό το Χρηματιστηρίου, ένδειξη ότι θεσμικοί και επίδοξοι μνηστήρες χτίζουν θέσεις εκμεταλλευόμενοι τις πρόσκαιρες υφέσεις που δημιουργούν τα δημοσιεύματα και η πολιτική εκμετάλλευση τους.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, καθώς την τάση διαμόρφωσαν τράπεζες και ΔΕΗ, οι οποίες κυριάρχησαν στην προεκλογική αντιπαράθεση και αρθρογραφία τις τελευταίες ημέρες.
Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,01%, ο FTSE-25 στο +1,21% και ο FTSEM +3,33%. Στο έτος ο ΓΔ γράφει κέρδη 45,88%, ο 25άρης 39,98% και ο FTSEM 40,66%.
Στο ταμπλό 56 μετοχές έκλεισαν σε θετικό έδαφος, 55 σε αρνητικό και 27 ήταν σταθερές.
Από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε από τις 840 μονάδες στο κλείσιμο της 23ης Ιανουαρίου 2015 στις 420 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2016 και έκτοτε σκαρφάλωσε στα σημερινά επίπεδα, βοηθούμενος από την έξοδο από το Μνημόνιο τη βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων και την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες που αποτελούν τα βαριά χαρτιά της αγοράς, αποτελούν μετά από τόσα χρόνια, ακόμα το πρόβλημα.