Νέα διελκυστίνδα δημιουργείται για το έργο της ανάπτυξης του Ελληνικού, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που “ξεμπλοκάρει” τις διαδικασίες και δίνει νέα δυναμική στο έργο, εμπλέκει σε όλα τα στάδια το υπουργείο Πολιτισμού, προκαλώντας την αντίδραση της Lamda Development, του ομίλου Λάτση, η οποία αντιτείνει ότι με τον τρόπο αυτό δυναμιτίζεται το χρονοδιάγραμμα και η προοπτική έγκαιρης υλοποίησης του έργου.
Η εταιρία, ως επενδυτής, φαίνεται ότι επιχειρεί με μπαράζ πολυεπίπεδων παρεμβάσεων να μπλοκάρει τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς, εν συνεχεία η διαδικασία αλλαγής της θα είναι χρονοβόρα, εμπλέκοντας το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, γεγονός που για τους παροικούντες της Ιερουσαλήμ, συνεπάγεται διαπραγματεύσεις και καθυστερήσεις.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, δια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, απαντά ότι η Lamda
“κωλυσιεργεί μήνες, καθώς και ότι βρίσκεται σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία για να αλλάξει τη σύμβαση υπέρ των συμφερόντων της”.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι αλλαγές που υποστηρίζει ο επενδυτής ότι προέκυψαν ξαφνικά χθες,
«δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».
Η διοίκηση της Lamda με ανακοίνωση και ενημέρωση δημοσιογράφων, υποστηρίζει, ότι η ΚΥΑ, όπως εκδόθηκε συνιστά παράβαση των συμφωνηθέντων, καθώς δεν έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του επενδυτή, επισημαίνοντας ότι τα συνομολογηθέντα έχουν ισχύ νόμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης των διαδικασιών και την εκκίνηση του έργου είχε παρέμβει ακόμα και το Eurogroup, εντάσσοντας την επένδυση στα προαπαιτούμενα αξιολογήσεων, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο πρωθυπουργός, υπογράφοντας, τότε, σειρά διαταγμάτων και αναλαμβάνοντας το βάρος της ταχείας απεμπλοκής του έργου.
Ειδικότερα, από την ανακοίνωση προκύπτει ευθεία αντιπαράθεση της Lamda με το υπουργείο Πολιτισμού, με την εταιρία να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι
«υιοθετεί θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά την επένδυση (Ν. 4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν. 4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου».
Σύμφωνα με τη Lamda, η ΚΥΑ απαιτεί
«καταχρηστικά και αδικαιολόγητα»: α) Γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτήρια, ειδικά κτήρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.ά. β) Έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου”.
Η Lamda, υποστηρίζει ότι τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ
«ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου. Ουσιαστικά, πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης. Η εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεις του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο».
Καταλήγοντας, η Lamda επισημαίνει ότι
«έπειτα από τεσσεράμισι έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων, η απόφαση που εκδόθηκε καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση».