Στο θέμα ενδεχόμενων κυρώσεων από τις ΗΠΑ επανήλθε ο Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του, ένδειξη ότι οι διαβεβαιώσεις που αποκόμισε από τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως αρχικά τις παρουσίασε, κάτι που διαφάνηκε στη συνέχεια από δηλώσεις των εκπροσώπων του State Department και του Πενταγώνου, χωρίς όμως νεότερη παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη δήλωσε ότι:
«Αν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης είναι τακτικός στις πληρωμές του πώς μπορείς να μην του δώσεις τα προϊόντα του; Αυτό θα λεγόταν κλοπή»,
τοποθέτηση που έρχεται μετά τη συνέντευξη Τύπου προ τεσσάρων ημερών στην Οσάκα, όπου δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις. Συνεπώς, η αναμόχλευση του θέματος και μάλιστα από αυτή την οπτική γωνία δείχνει ότι μάλλον υπερέβαλε αρχικά, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στις δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι το ΄πρόβλημα είναι σύνθετο, αποδέχθηκε ότι η Τουρκία αδικήθηκε από τον Ομπάμα και διευκρίνισε ότι αναζητά λύσεις. Εν συνεχεία εκπρόσωποι του State Depatment και του Πενταγώνου διευκρίνισαν ότι το ενδεχόμενο κυρώσεων παραμένει στο τραπέζι και ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει 1,4 δισ. δολάρια για τα F-35 και της έχουν παραδοθεί τέσσερα αεροσκάφη, ενώ Τούρκοι πιλότοι μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση.
«Έχουμε κάνει συμφωνία για την αγορά 116 F-35. Δεν είμαστε απλώς αγοραστές, συμμετέχουμε και στην παραγωγή. Παράγουμε κάποια μέρη στην Τουρκία»,
υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαιρέσουν τελικά την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και επιβάλουν κυρώσεις, θα πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών.
Χρονικά, πάντως, οι δηλώσεις Ερντογάν ακολουθούν το νέο πογκρόμ κατά στρατιωτικών για σχέσεις με τον Γκιουλέν, που εξαπέλυσε χθες και την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Τουρκίας και του κόμματός του, καθώς αμφισβητείται από εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιουελ και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.