Νέες δηλώσεις για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποίησε από την Κίνα όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας απερίφραστα συμμόρφωση και αυτοσυγκράτηση.
Αν και στα ελληνικά media οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρονται επιθετικά, εν τούτοις στην πραγματικότητα υπαναχωρεί από τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που πιστοποιείται από την πορεία του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου, του Yavuz, το οποίο παρά τις εξαγγελίες δεν εισήλθε, ενώ και το Fatih, τελικά δεν πιστοποιείται ότι έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις.
Χρονικά, οι δηλώσεις έρχονται μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Οσάκα, την απειλή κυρώσεων από την ΕΕ εφόσον συνεχιστούν οι προκλήσεις και την υπογραφή συμβάσεων της Ελλάδας με την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κρήτη.
«Η Τουρκία συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο εν μέσω των εντάσεων για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω μέτρα για την επίλυση του προβλήματος»,
δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Κίνα.
«Κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα και έτσι θα συνεχίσουμε. Όμως αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν. Είναι απαράδεκτο όσοι δεν έχουν δικαιώματα εκεί (στην Ανατολική μεσόγειο) να προσπαθούν να αποκτήσουν κέρδη»
δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την Χουριέτ.
«Άλλωστε και η ‘”νότια Κύπρος”’ (Κυπριακή Δημοκρατία) δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα»
τόνισε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της “Νότιας Κύπρου”» ότι «προσπαθεί να εκφοβίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’” με την δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη».
Ο Ερντογάν επιτέθηκε και στην ΕΕ λέγοντας ότι «δεν ενεργεί ειλικρινά».
«Η “ΤΔΒΚ” υπήρξε θύμα σοβαρής αδικίας κατά την ένταξη της “Νότιας Κύπρου” στην ΕΕ, αν και δήλωσε «όχι» σε δημοψήφισμα [σε ένα σχέδιο ειρήνης] το 2004, ενώ η “Βόρεια Κύπρος” αποκλείστηκε, παρόλο που είπε «ναι». Η ΕΕ δεν έχει καταβάλει τα κονδύλια που θα έπρεπε στη Βόρεια Κύπρο. Πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε την ΕΕ; Δεν είναι ειλικρινείς»
είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για τα F-35 και για τις πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι τυχόν άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Τουρκία τα πολεμικά αεροσκάφη τα οποία έχει αγοράσει θα ισοδυναμεί με «κλοπή».