Να στρέψει την προσοχή και το κέντρο βάρους στην Λιβύη επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, πεδίο που αντιπαρατίθεται με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία αντιμάχεται στον στρατάρχη Χαφτάρ ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και πιέζει αφόρητα την κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχοντας κόψει την τροφοδοσία της Τρίπολης.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του του άνδρα της ανατολικής Λιβύης, χαρακτηρίζοντας τον «πειρατή».
«Ο Χάφταρ δεν είναι παρά ένας πειρατής εκεί κάτω», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του στηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Η κυβέρνηση αυτή έχει την έδρα της στην Τρίπολη, την οποία οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ επιχειρούν από τον Απρίλιο να καταλάβουν στρατιωτικά.
«Ελπίζουμε πως, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Λιβύη θα έχει την ευκαιρία να οργανώσει εκλογές και πως ο λαός της θα μπορέσει να ασκήσει τα δημοκρατικά δικαιώματά του»,
πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Απώτερος στόχος του Τούρκου προέδρου είναι η ήττα του Χαφτάρ ώστε να ενεργοποιήσει τις προνομοιακές σχέσεις που διαθέτει με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ανακηρύξει ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο, μπλοκάροντας έτσι τη διέλευση του East Med και κατοχυρώνοντας δικαιώματα στην περιοχή, που θα την καταστήσουν de facto συνομιλητή των ΗΠΑ και της ΕΕ για τα ενεργειακά. Παράλληλα, απωθώντας τον Χαφτάρ, ο Ερντογάν αντιμάχεται την Αίγυπτο, που για την ώρα αποτελεί προτιμητέο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή και η οποία συντάσσεται με την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ διεκδικεί και παίζει ρόλο στο παλαιστινιακό, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απομόνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία έχει στηρίξει σθεναρά τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τώρα χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση.
Οι εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τον Χαλίφα Χάφταρ κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με τη σύλληψη από τις δυνάμεις του έξι τούρκων υπηκόων, οι οποίοι απελευθερώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας.
Ο στρατάρχης Χάφταρ είχε απειλήσει την περασμένη Παρασκευή να στοχοθετήσει τα τουρκικά συμφέροντα στη χώρα του, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αντιπάλους του της GNA, με αποτέλεσμα να δεχθεί αυστηρή προειδοποίηση από την τουρκική κυβέρνηση.
Ο Ερντογάν είχε επιβεβαιώσει τον Ιούνιο πως η χώρα του προμηθεύει όπλα στη GNA, εκτιμώντας πως αυτοί οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί είχαν επιτρέψει στην Τρίπολη να «ισορροπήσει και πάλι» την κατάσταση μπροστά στις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίες υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.