if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Σε απόγνωση ο Ερντογάν, νέο πογκρόμ ενώ αμφισβητείται η ηγεσία του

Turkish President Recep Tayyip Erdogan visits Sochi

Νέο πογκρόμ  στρατιωτικών, φερόμενων μελών της οργάνωσης FETO του μουσουλμάνου διανοούμενου Φετουλάχ Γκιουλέν,  ξεκινούν οι τουρκικές αρχές, μια εβδομάδα μετά τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια εσωτερικής αμφισβήτησης του Ταγίπ Ερντογάν στο κόμμα του, το AKP.

Η διαταγή των τουρκικών αρχών για σύλληψη 122 στρατιωτικών ως υπόπτων για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως μήνυμα μηδενικής ανοχής σε προσπάθειες αμφισβήτησης της εξουσίας του, καθώς η χρονική συγκυρία στην οποία εκδηλώνεται, συμβάλλει στον προσδιορισμό του κάδρου και τη διαμόρφωση του κλίματος.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η ήττα στην Κωνσταντινούπολη από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου, έχει ήδη ανοίξει τον κύκλο αμφισβήτησης του Ερντογάν, στο εσωτερικό του κόμματός του, ενώ κυκλοφορούν ευρέως ακόμα και σενάρια διάσπασης. Κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν και άλλοι έχουν αναπτύξει κινητικότητα με άρθρα, δηλώσεις και δημόσιες εμφανίσεις, δημιουργώντας πίεση στον Ταγίπ Ερντογάν, που νιώθει να χάνει έδαφος. Ιδιαίτερη σημειολογική, πολιτική και στρατηγική αξία έχει και η ηχηρή κριτική του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει το κόμμα, αλλά έτοιμος να ανοίξει διαδικασίες κατά του Ερντογάν στο εσωτερικό. Έτσι, η πίεση γίνεται πολυεπίπεδη και ο πρόεδρος της Τουρκίας βιώνει το αίσθημα της ασφυξίας, που φαίνεται ότι τον εξαναγκάζει σε σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες προδίδουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και περιμένουν να δικαστούν, ενώ περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι και προσωπικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν παυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας, έχουν επικρίνει το πογκρόμ εναντίον φερόμενων μελών της FETO, υποστηρίζοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα και την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν ως πρόσχημα για να φιμώσει διαφωνούντες.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν απομονώθηκε περαιτέρω μετά τη διεύρυνση του πογκρόμ και των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά της ηγεσίας και του μηχανισμού του φιλοκουδικού κόμματος, ενώ αντίστροφα αποτελέσματα είχε και προσπάθεια εργαλειοποίησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η υπόθεση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης (εκτός από τους S-400 και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ) μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, με τη δεύτερη να έχει ζητήσει εδώ και καιρό την έκδοσή του στη Τουρκία.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version