Σε επικίνδυνες ατραπούς εισέρχεται πλέον η Αλβανία, καθώς το μποϋκοτάζ των δημοτικών εκλογών από την αντιπολίτευση και η συμπαιγνία με τον πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα, ώστε να εξαναγκάσουν τον άρτι επανεκλεγέντα πρωθυπουργό Έντι Ράμα σε πρόωρες εκλογές, αποκτούν τώρα χαρακτηριστικά που φαίνεται να έχουν βγει από το playbook της Ρωσίας στη Βόρεια Μακεδονία, στο Μαυροβούνιο, του Ορμπάν κατά του Σόρος και θυμίζουν τη ρητορική του Ερντογάν κατά των “γκιουλενιστών”.
Τη στιγμή που η Αλβανία βρίσκεται στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένοντας τον Οκτώβριο πρόσκληση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία, το πολιτικό σκηνικό οδηγείται σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Η πολιτική κρίση που πυροδότησε η αντιπολίτευση μποϊκοτάροντας τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, εξελίχθηκε σε πολιτειακή όταν μαζί της συντάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκδίδοντας προεδρικό διάταγμα για να αναβάλλει τις εκλογές, προκαλώντας νέα σύγκρουση με τον πρωθυπουργό και τη Βουλή, που ακύρωσε το διάταγμά του.
Τώρα, ο Ιλίρ Μέτα, επιχειρεί να θέσει την Αλβανία σε τροχιά πλήρους αποσταθεροποίησης, ευαγγελιζόμενος ότι οι κινήσεις του απέτρεψαν την “άλωση του κράτους” από τον Τζόρτζ Σόρος και ζητώντας τη διεξαγωγή εθνικών και δημοτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου.
Μετά από πολύμηνες και βίαιες διαδηλώσεις, που η αντιπολίτευση έστησε καπηλευόμενη τη διαμαρτυρία φοιτητών για την επιβολή διδάκτρων, τώρα ο πρόεδρος της χώρας οδηγεί σε συσκυβερνησία την Αλβανία, αντιτιθέμενος σε κάθε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και υποσκάπτει την νομιμοποίηση με διασπορά σεναρίων συνωμοσίας.
Όταν το όνομα του Τζορτζ Σόρος χρησιμοποιείται σε συνθήκες πολιτικής αντιπαράθεσης και σε θεωρίες συνωμοσίας στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, η υπόθεση αποκτά χαρακτηριστικά ανάμειξης της τρίτων χωρών, που συνήθως ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για σχέσεις με τον Σόρος κατηγορήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ από τον Νίκολα Γκρουέφσκι, ο Νίκος Κοτζιάς από τον Πάνο Καμμένο και σειρά ευρωπαϊστών πολιτικών και δημοσιογράφων στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Ουγγαρία και την Τουρκία.
Σε συνέντευξη Τύπου, μια ημέρα μετά την ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές στην οποία συμμετείχε μόνο το 21% των εγγεγραμμένων στους καταλόγους, ο Πρόεδρος Μέτα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, του Τζορτζ Σόρος, αλλά και των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Τίρανα.
Ο πρόεδρος Μέτα μίλησε για οργανωμένο εδώ και καιρό συνωμοτικό σχέδιο «εγκαθίδρυσης στην πράξη μια χούντας που επιδιώκει την κατάλυση του κράτους δικαίου και την εγκαθίδρυση «παράλληλου κράτους στην Αλβανία και όχι μόνο». Όπως είπε, σε αυτή τη συνωμοτική οργάνωση εμπλέκονται πολιτικοί, προπαγανδιστές, αστυνομικοί και ξένοι διπλωμάτες ενώ φωτογράφισε τον Έντι Ράμα ως τον «άνθρωπο στον οποίο ανέθεσαν να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο». Θεωρεί ότι όλοι αυτοί ωθούν τον πρωθυπουργό Ράμα «στο δρόμο της διένεξης και της εγκαθίδρυσης στην πράξη μιας χούντας που επιδιώκει την κατάλυση του κράτους δικαίου» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ως εγκέφαλό του όλου σχεδίου, ο Ιλίρ Μέτα υπέδειξε τον μεγαλοχρηματιστή Τζορτζ Σόρος, λέγοντας ότι «συνωμοτεί κατά της Δημοκρατίας». Εμμέσως πλην σαφώς τον κατηγόρησε ότι έχει απλώσει το χέρι του στην μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και ότι διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός Ράμα είναι δέσμιος του Σόρος ο οποίος, όπως είπε, δεν του επιτρέπει να πάρει ανεξάρτητες αποφάσεις σε όφελος της χώρας και των Αλβανών, τους οποίους κάλεσε σε αντίσταση.
Αναφέρθηκε, επ αυτού, σε ταξίδια του γιου του Σόρος στο τρίγωνο Αλβανία-Κόσσοβο-Σερβία και υπαινίχθηκε ότι και ο ίδιος δέχτηκε πιέσεις από το ίδρυμα Σόρος. Δήλωσε, δε, ότι ο ίδιος θα υπερασπιστεί με κάθε κόστος και τίμημα τη Δημοκρατία στην Αλβανία και όπως ανέφερε στην προσπάθεια αυτή δεν είναι μόνος του..
«Θέλω την Αλβανία σταθεροποιητικό παράγοντα στη Βαλκανική και φίλη με τους γείτονες», είπε ο Αλβανός Πρόεδρος προσθέτοντας ότι, «όποιος θέλει την Αλβανία μια αποικιοκρατία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μια αποικιοκρατία για να αποτελεί επιχειρησιακή βάση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, μια Κολομβία στην Ευρώπη, μια χώρα που να δημιουργεί προβλήματα στη Βαλκανική, εμένα θα με βρει απέναντι».
Αν και η ρητορική, σε αυτό το σημείο, φαίνεται να εξοστρακίζει την αστάθεια και να επιτίθεται έναντι δομών παράλληλου κράτους, στην πραγματικότητα, επιχειρεί να συντηρήσει τέτοιες δομές, να εκμεταλλευτεί θεωρίες συνωμοσίας και να μπλοκάρει την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ, εμποδίζοντας την ολοκλήρωση της ένταξης της στις ευρωατλαντικές δομές και διατηρώντας τη χώρα σε καθεστώς ρωσο…τουρκικού προτεκτοράτου, στην περιοχή. Ο Μέτα, επίσης, μπλόκαρε τον διορισμό υπουργού Εξωτερικών, την επίλυση των διμερών ζητημάτων και την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην διατήρηση και ενίσχυση της τουρκικής επιρροής στη χώρα.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Ιλίρ Μέτα και κατά των δυτικών διπλωματών και παραγόντων κατηγορώντας τους για εμπλοκή στις χθεσινές εκλογές τις οποίες χαρακτήρισε «φάρσα που ταιριάζει στην κομμουνιστική περίοδο».
Οι κατηγορίες, η ρητορική και η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, στόχο έχουν αρχικά να καθυστερήσουν την προαναγγελθείσα και προδιαγεγραμμένη έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μπλοκάροντας κατ’ ουσία την την ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές, δεδομένου ότι η Αλβανία είναι ήδη μέλος του NATO.
Οι εξελίξεις στην Αλβανία, όμως, δεν είναι απομονωμένες, καθώς αντίστοιχες κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μαυροβούνιο, κυβερνητική κρίση ταλανίζει ακόμα και το Κόσοβο, ενώ διαρκείς είναι οι πιέσεις στη Μολδαβία. Στα Βαλκάνια επιχειρήθηκε εξόφθαλμα η συσχέτιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με κοινό παρονομαστή τη μάχη κατά τη διαφθοράς σε κλίμα “βαλκανικής άνοιξης”, σχέδιου που ατόνησε και εγκαταλήφθηκε, τουλάχιστον προσωρινά.