Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν το πρόσωπο που συνέβαλε στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των 28 ηγετών, για την προεδρία της Κομισιόν, κλείνοντας μια ακόμη ευρωπαϊκή διελκυστίνδα, η οποία είχε αρχίσει να παράγει πολιτικό κόστος και να ανοίγει κοινωνικές κερκόπορτες. Παράλληλα, όμως, η υποψηφιότητά της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, αποτελεί την απαρχή δύο νέων κρίσεων, η μια στο Στρασβούργο και η άλλη στο Βερολίνο.
Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τα 7 παιδιά, τα δύο πτυχία, η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της χώρας της, δεν ψηφίστηκε από την Άγκελα Μέρκελ στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ οι Πράσινοι έχουν ήδη εκφράσει τις διαφωνίες τους στο Ευρωκονοβούλιο και οι αντιδράσεις των Σοσιαλδημοκρατών από τη Βερολίνο, προκαλούν αναταράξεις σε Βρυξέλλες και ενδεχομένως να φτάσουν στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Πλέον το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία είναι ορατό, το ερώτημα, που γεννάται όμως, είναι αν η Άγκελα Μέρκελ θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές ή έναν νέο συνασπισμό που θα οδηγήσει σε δεξιά στροφή, ή ακόμα και έναν άλλο που τα μπορούσε να σημάνει τη ρήξη με το αδελφό κόμμα των Χρισιανοκοινωνιστών.
Αν και η αποδοχή της υποψηφιότητας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται βέβαιη, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αρκετές αναταράξεις, δηλώσεις, συγκρούσεις και συμβιβασμοί μέχρι να συμβεί, οδηγώντας σε ουσιαστικό lifting της προσωπικότητας της Γερμανίδας πολιτικού, η οποία ωστόσο, προέρχεται από πολιτική οικογένεια, που έχει ρίζες στις Βρυξέλλες και στην Κομισιόν και ως εκ τούτου η προσαρμοστικότητα αποτελεί δομικό στοιχείο του ατομικού και πολιτικού της DNA.
Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι απείχε από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον διορισμό της φον ντερ Λάιεν – ήταν η μόνη ευρωπαία ηγέτις που δεν την υποστήριξε – καθώς η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού είναι διαιρεμένη ως προς το ζήτημα.
Ενδεικτική της εσωτερικής πολιτικής κρίσης στη Γερμανία είναι η δήλωση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος χαρακτήρισε τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πρωτοφανή πολιτική απάτη».
«Εάν η Μέρκελ ορίζει την φον ντερ Λάιεν χωρίς απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αυτό αποτελεί παραβίαση των κανόνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και λόγο για αποχώρηση από την κυβέρνηση»,
δήλωσε στο Der Spiegel ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Έτσι, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκουν μια ακόμη δικαιολογία για να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν κοινωνικά ερείσματα, τη στιγμή οι Πράσινοι ενισχύονται κεφαλαιοποιώντας την αρνητική τους στάση.
Από την πρώτη στιγμή της διαρροής του ονόματος της κυρίας φον ντερ Λάιεν, το SPD κατέστησε σαφή την αντίθεσή του: «Το γεγονός ότι με την μέχρι τώρα υπουργό Άμυνας δίνεται η ευκαιρία σε μια πολιτικό η οποία δεν ήταν απολύτως καθόλου υποψήφια στις εκλογές, δεν είναι πειστικό. Έτσι η προσπάθεια να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη κατέληξε ανοησία», δήλωσε η τριμελής ηγετική ομάδα του SPD, η οποία αποτελείται από την Μανουέλα Σβέσιγκ, την Μάλου Ντράιερ και τον Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ και τόνισε ότι στην κυβερνητική συμφωνία τα κόμματα συμφώνησαν ότι επιθυμούν μια δημοκρατική Ευρώπη, πιο κοντά στον πολίτη, πιο διαφανή, κι ότι αυτό θα συνέβαινε με ένα ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Συμφωνήσαμε ακόμη ότι θα ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με την επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν συμβαίνει αυτό»,
αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της ηγεσίας του SPD, το οποίο στήριζε τη διαδικασία Spitzenkandidate και τον Φρανς Τίμερμανς.
Επίθεση εναντίον της επιλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξαπέλυσε και ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς: έκανε λόγο για «την πλέον αδύναμη υπουργό» της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα εκλεγεί, καθώς, όπως είπε, καταβάλλονται προσπάθειες «να εξαγοραστεί» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε ό,τι αφορά την ίδια την υποψήφια, την χαρακτήρισε «υπουργό αυτο-Άμυνας», η οποία εδώ και χρόνια «δεν έχει καταφέρει τίποτα». Υπενθύμισε ότι βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο από Εξεταστική Επιτροπή της Bundestag για σκάνδαλο στο υπουργείο της.
Αντιδράσεις υπήρξαν όμως και από τους συμμάχους της κυρίας Μέρκελ στη Βαυαρία. Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ είδε στην επιλογή της κυρίας φον ντερ Λάιεν μια «ήττα για τη δημοκρατία και για την Ευρώπη» και τόνισε ότι «είναι κρίμα να χάνει η Δημοκρατία και να κερδίζει το παρασκήνιο», ενώ επισήμανε ότι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ θα ήταν ο ενδεδειγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτός θα ήταν ο πλέον δημοκρατικός δρόμος.
Ο κ. Σέντερ διευκρίνισε ωστόσο ότι το κόμμα του θα στηρίξει στο Ευρωκοινοβούλιο την υποψηφιότητα της κυρίας φον ντερ Λάιεν, «από αίσθημα ευθύνης προς την Γερμανία και την Ευρώπη» τονίζοντας ταυτόχρονα «δεν μπορούμε να το γιορτάσουμε όμως», καθώς θεωρεί την επιλογή της πόντο για την Γερμανία, αλλά ήττα για την Ευρώπη.
Βάσει της προγραμματικής συμφωνίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), όταν σε ζήτημα ευρωπαϊκής πολιτικής δεν υπάρχει ομόφωνη θέση των κυβερνητικών εταίρων, θα πρέπει να επιλέγουν την αποχή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυρία Μέρκελ δεν ήταν σε θέση χθες να ψηφίσει την κυρία φον ντερ Λάιεν.