Σπέκουλα για νέο σχέδιο έμμεσης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών προκάλεσαν οι δηλώσεις του υποψήφιου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπη Παπαδημητρίου, οι οποίες διαψεύστηκαν μόνο κατά το ήμισυ, στο σκέλος που αφορά την προσφυγή σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή και όχι ως προς το σκέλος της επίσπευσης της εκκαθάρισης κόκκινων δανείων με σημαντικά κεφάλαια από το κρατικό αποθεματικό των 37 δισ.
Η αποδοχή τόσο από τον Χρήστο Σταϊκούρα όσο και από τη Σοφία Ζαχαράκη του πρώτου σκέλους των δηλώσεων του Μπάμπη Παπαδημητρίου, δηλαδή
“Η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και τις εμποδίζει να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να το κάνουμε πολύ πιο γρήγορα αυτό, να απαλλαγούν οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι. 37 δισ.”
Οι διατυπώσεις αυτές παραπέμπουν σε σχέδιο έμμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφαιρώντας σημαντικά κεφάλαια από το αποθεματικά του Δημοσίου, που πρακτικά συνεπάγεται μειωμένη δυανατότητα αντοχής σε κρίσεις και διογκώνει μεσοπρόθεσμα τις χρημαοδοτικές ανάγκες από τις αγορές, ιδιαίτερα, αφού το ενδεχόμενο προσφυγής σε πιστοληπτική γραμμή που θα σήμαινε πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της ΕΚΤ και του ESM, αποκλείεται απριόρι.
Έτσι, η κατά το ήμισυ διάψευση του ολοκληρωμένου σχεδίου του Μπάμπη Παπαδημητρίου το μετατρέπει από λύση, σε νάρκη για την επόμενη ημέρα, καθώς οι τραπεζίτες θα πιέσουν για τα κεφάλαια και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τα δώσει, χωρίς να μπορεί να τα αναπληρώσει με αντίστοιχα χαμηλό κόστος, που θα σημάνει την αλλαγή των προοπτικών του χρέους και άρα θα αποτελέσει ταυτόχρονα credit possitive για τις τράπεζες και credit negative για την οικονομία.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται μερικές μέρες μόλις, πριν τις εκλογές οι δηλώσεις του δημοσιογράφου, οικονομολόγου και πρώην τραπεζικού στελέχους, Μπάμπη Παπαδημητρίου, έχουν εκ των πραγμάτων αυξημένο ειδικό βάρος, ενώ οι διατυπώσεις που επέλεξε υποδεικνύουν ότι σε άλλο χρόνο έχουν κατατεθεί ως πρόταση και συζητηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Ψάλτη ρωτήθηκε για τις τράπεζες και συγκεκριμένα εάν “οι προτάσεις και ο σχεδιασμός που υπάρχει από πλευράς ΝΔ θα αλλάξουν τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα για να δουλέψει;”.
“Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εποπτεύονται γενικώς από τη Φρανκφούρτη. Η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και τις εμποδίζει να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να το κάνουμε πολύ πιο γρήγορα αυτό, να απαλλαγούν οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι. 37 δισ. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήμα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή. Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση, που δεν είναι λύση, και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν αυτό που έκαναν όλα τα άλλα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί. Αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε το 2015 για αυτό και η ελληνική οικονομία παρέμεινε κλειδωμένη, γριπωμένη την ώρα που οι άλλες άρχισαν να πηγαίνουν καλά. Γιατί να πάει καλά η Πορτογαλία, τι έχουν οι Πορτογάλοι παραπάνω έχουν από μας;”
είπε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον νότιο τομέα.
Ερωτηθείς εάν η πιστοληπτική γραμμή σημαίνει και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε:
“Όχι, είναι αυτό που παίρνεις όταν είσαι σε μεταμνημονιακή κατάσταση. Διαλέχτηκε κάτι για την Ελλάδα, που φτιάχτηκε μόνο για εμάς. Το έφτιαξε ο κ. Τσίπρας, επειδή δεν καταλαβαίνει οικονομικά, επειδή δεν νιώθει πως λειτουργεί το σύστημα μέσα στο οποίο είμαστε”.
Στη συνέχεια και αφού το θέμα ανέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να εγκαλεί τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό να ζητά απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρενέβη ο καθ’ ύλην αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας ότι εφόσον η ΝΔ λάβει εντολή διακυβέρνησης δεν θα προσφύγει σε πιστοληπτική γραμμή, αλλά δεν διέψευσε όμως τα περί χορήγησης στις τράπεζες κεφαλαίων από το απόθεμα του υπουργείου Οικονομικών.
«Η Ν.Δ. πολλές φορές στο παρελθόν και εγώ ως αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών έχουμε τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή»
δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας.
Η δήλωση του κ. Σταϊκούρα απηχεί την επίσημη θέση του κόμματος, αναφέρουν στελέχη της Πειραιώς.
Για το ταμειακό απόθεμα ο τομεάρχης της Ν.Δ. υπενθυμίζει πως
«έχουμε τονίσει ότι δημιουργήθηκε με εσφαλμένο τρόπο, με το σκούπισμα των ταμειακών διαθεσίμων, με τα υπερπλεονάσματα, με την εσωτερική στάση πληρωμών και πρέπει να αξιοποιηθεί με φειδώ και, κυρίως, επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».
Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, λέγοντας
«Έχω μπροστά το πρόγραμμά μας και θυμάμαι πολύ καλά ό,τι έχει πει ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για πιστοληπτική γραμμή στήριξης»
χωρίς να διαψεύδει πάλι την χρήση κεφαλαίων του αποθεματικού για τη μείωση των κόκκινων δανείων.