Χωρίς επικρατέστερο σενάριο για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν ξεκίνησε εκ νέου η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς το σχέδιο Μέρκελ-Τουσκ, για διαμοιρασμό των κορυφαίων θέσεων στην Ευρώπη, συνάντησε σθεναρές αντιστάσεις εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ την κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο η στάση της Ιταλίας η οποία ευθυγραμμίστηκε με το Group Vizegrad, απορρίπτοντας τον Φράνς Τίμερμανς λόγω του προσφυγικού.
Με τον Τίμερμανς να παραμένει “ζωντανός” αλλά τόσο “βαριά τραυματισμένος” που πρακτικά είναι αδύνατο να αναρριχηθεί στην κορυφή της Κομισιόν, οι λύσεις που μπορεί να συζητηθούν είναι αυτές της επιτρόπου Ανταγωνισμού που ανήκει στην Ευρωομάδα των Φιλελευθέρων, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, πρόταση που συναντά επίσης μεγάλες αντιστάσεις και της Βουλγάρας διευθύνοντος συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Υπάρχουν βέβαια και οι λύσεις out of box, όπως αυτή της Άγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο για να τεθεί υπό συζήτηση θα πρέπει να αδιέξοδα να καταστούν αναπόδραστα και η επίλυση να χαρακτηριστεί επιτακτική.
Εκτός συζήτησης βρίσκεται από καιρό η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος συναντά ευρείες αντιστάσεις στο προοδευτικό μέτωπο με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν, ενώ οι απέλπιδες προσπάθειες παραγόντων του ΕΛΚ να τον στηρίξουν, όπως οι απειλές που εκτόξευσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωκοιβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, είναι ενδεικτικές της θεσμικής δυσαρμονίας.
Καταλυτική μπορεί να αποδειχθεί η στάση της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα απόσχει από τις ψηφοφορίες, εν τούτοις αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την κρίσιμη στιγμή και με δεδομένο το ειδικό βάρος και το οριακό των ισορροπιών, θα μπορούσε να δώσει τη λύση.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, προσερχόμενος ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ πρέπει να αποδεσμευτεί από τη διαδικασία Spitzenkandidat, ενώ τάχθηκε υπέρ γυναικείας υποψηφιότητας, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιά αναφέρεται. Διπλωματικές πηγές από την Ιταλία, επισήμαιναν, πάντως, ότι δεν αναφέρεται στη Βεστάγκερ αλλά στην Γκεοργκίεβα.
Ενδεικτικό του οργασμού των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων είναι η δίωρη, τελικά καθυστέρηση με την οποία ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απουσιάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook, χθες, γνωστοποίησε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ.