Η δημοσκοπική πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής και η ενδεχόμενη είσοδος της Ελληνικής Λύσης, του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης, που προσπαθεί να προβλέψει το πολιτικό τους μέλλον και τον αντίκτυπο των ανακατατάξεων στην” δεξιά πολυκατοικία” στο στοίχημα αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *
Τα queries “Χρυσή Αυγή” και “Κυριάκος Βελόπουλος” κατέγραψαν, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs, 11.186 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 24 – 30 Ιουνίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών και για τα δυο queries εμφανίζουν πλειοψηφία αρνητικών συναισθημάτων, ακολουθούν τα ουδέτερα και τέλος μικρός αριθμός θετικών συναισθημάτων.
Η εγγύτητα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής Λύσης με το υπερ-ορθόδοξο τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργεί δυναμικές προσδιορισμού του εκλογικού αποτελέσματος από την ευκολία μετακίνησης μεταξύ των τριών αυτών χώρων, κάτι που καταγράφεται από την έρευνα στα social media.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics και τα google και twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Οι εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
- Οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη Χρυσή Αυγή να εισέρχεται οριακά στη βουλή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
- Η δίωρη στάση εργασίας της ΠΟΣΠΕΡΤ της 28ης Ιουνίου, προκειμένου να μην μεταδοθεί ζωντανά η προεκλογική ομιλία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.
- Η αντιπαράθεση ιεραρχών και Κυριάκου Βελόπουλου για τις επιστολές του Ιησού Χριστού που πουλούσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
- Ο καβγάς σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Kontra μεταξύ του Κυριάκου Βελόπουλου και του δημοσιογράφου Θανάση Λυρτσογιάννη.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro και των twitter trends δείχνει, ότι σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media και διαδικτύου εντάσσει σε ένα βαθμό, την αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής στη δυναμική που παρουσιάζει ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση. Αναλυτικότερα:
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media πιστεύει ότι είσοδος της Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα κάνουν πιο δύσκολη την επίτευξη αυτοδυναμίας της ΝΔ.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media θεωρούν ότι οι επικρίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Χρυσή Αυγή και Κυριάκο Βελόπουλο, στοχεύουν στο να αποτρέψουν συντηρητικούς πολίτες να τους ψηφίσουν και να στραφούν στη ΝΔ.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι υπάρχουν στις τάξεις της ΝΔ υποψήφιοι βουλευτές, οι οποίοι υιοθετούν ρητορικά -τουλάχιστον- θέσεις για την ελληνική ταυτότητα, με στόχο να αποσπάσουν ψήφους από τη Χρυσή Αυγή.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι έχει αρχίσει η αποδόμηση της Χρυσής Αυγής στην κοινωνία και ότι πλησιάζει η κατάρρευσή της, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και το ποσοστό του 4.87% που έλαβε στις ευρωεκλογές του Μαΐου, που την κατέταξε στην πέμπτη θέση.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media πιστεύει ότι η δημοσκοπική πτώση της Χρυσής Αυγής αφενός, οφείλεται κυρίως στη δυναμική της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου καθώς και στην πλαγιοκόπηση που υφίσταται από τη ΝΔ.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media εκτιμάει ότι η Χρυσή Αυγή θα καταφέρει να εισέλθει στη νέα βουλή, παρά το ότι μαστίζεται από εσωκομματικές έριδες και το ότι δεν διαθέτει την οργανωτική κομματική δομή του παρελθόντος.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή διατηρεί τον αριθμό των ψηφοφόρων που απαιτείται για να εισέλθει στη νέα Βουλή καθώς και ότι εμφανίζει διείσδυση σε νεαρές ηλικίες. Το 13% των νέων ηλικίας 17 – 23 ετών ψήφισαν Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με εταιρείες δημοσκοπήσεων .
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media πιστεύει ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει παρόμοια ρητορική με τη Χρυσή Αυγή, αναφορικά με τα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά, Συμφωνία Πρεσπών) καθώς με το μεταναστευτικό.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media αντιμετωπίζει με σκωπτικό τρόπο της πωλήσεις “επιστολών του Ιησού Χριστού” από τον Κυριάκο Βελόπουλο.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει διεισδύσει σε ικανό αριθμό ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.
_________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Appendix
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)