Συνεχίζονται ακόμα, μετά από 14 ώρες οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας επί του σχεδίου Μέρκελ-Τουσκ, που προβλέπει την τοποθέτηση του Φρανς Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν, του Μάνφρεντ Βέμπερ στο Ευρωκοινοβούλιο και της Μαργκρέτ Βεστάγκερ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παραχωρώντας τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ στο ΕΛΚ.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής και παρά τους αλλεπάλληλους κύκλους επαφών του Τουσκ και τις προσπάθειες Τίμερμανς να πείσει τους αντιδρώντες του ΕΛΚ, δεν έχει υπάρξει “λευκός καπνός”. Η Άγκελα Μέρκελ και ο Ντόναλντ Τουσκ που έχουν επωμιστεί το κύριο βάρος των διαπραγματεύσεων εμφανίζονται καταβεβλημένοι, ενώ ο Εμμάνουελ Μακρόν και ο Πέδρο Σάντσεθ φαίνεται να “αντέχουν ένα γύρο ακόμα”.
Η Ιταλία και το Group Vizegrad προβάλουν σθεναρές ενστάσεις στην υποψηφιότητα Τόμερμανς, εστιάζοντας στη στάση του στο Μεταναστευτικό και τις επικρίσεις του κατά της Πολωνίας για την επιχειρηθείσα δικαστική μεταρρύθμιση. Εναλλακτικά σενάρια δεν φαίνεται να έχουν πέσει στο τραπέζι, ένδειξη της ισχυρής πολιτικής βούλησης για την προώθηση της συγκεκριμένης, αλλά και της αδυναμίας διαμόρφωσης άλλης που θα επιτύγχανε το μίνιμουμ συναίνεσης.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας τις διαπραγματεύσεις επιχείρησε να δυναμιτίσει ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την υποψηφιότητα Βεμπερ για την προεδρία. Ο κ, Ταγιάνι έθεσε Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε τροχιά σύγκρουσης προαναγγέλοντας αυτόνομη εκλογή προέδρου από τους Ευρωβουλευτές, χωρίς πρόταση των 28, στη βάση της διαδικασίας του Spietzenkandidat. Η προοπτική αυτή βέβαια δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες, δεδομένης της ισχυρής και διακηρυγμένης άρνησης Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων στο πρόσωπο του Βέμπερ.
Μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί να καμφθούν αντιστάσεις αρκετών μελών του ΕΛΚ, όπως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος είχε κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνάντηση με τον Φρανς Τίμερμας εκτός του κτιρίου που διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κοστίζει μεσοσταθμικά περί τα 450,000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη αποστολών της κάθε χώρας.