Νωρίτερα το Μάιο του 2019, το World Gold Council δημοσίευσε την τριμηνιαία έκθεσή του – και δείχνει ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι ξένες κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο αγοράζουν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό τους τα τελευταία έξι χρόνια.
Αυτά είναι αρκετά μεγάλα νέα και λέει πολλά για το μέλλον του δολαρίου. Θυμηθείτε, οι κεντρικές τράπεζες και οι ξένες κυβερνήσεις κατέχουν κυριολεκτικά τρισεκατομμύρια δολάρια στα συναλλαγματικά τους αποθέματα… και παραδοσιακά το κάνουν αυτό με την αγορά χρέους (ομολόγων) της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ακούγεται περίεργο, αλλά σε μεγάλα θεσμικά όργανα, τράπεζες κ.λπ., το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ισοδυναμεί με μετρητά. Το χρησιμοποιούν σαν μια μορφή χρημάτων.
Το πιο σημαντικό είναι ότι κατέχουν δολάρια ΗΠΑ επειδή αυτό είναι το παγκόσμιο πρότυπο: το αμερικανικό δολάριο είναι το παγκόσμιο πρωτεύον διεθνές αποθεματικό νόμισμα για πάνω από εβδομήντα πέντε χρόνια.
Έτσι το χρέος των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ρευστοποιήσιμο. Στην πραγματικότητα, η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ (η αξία της υπερβαίνει τα 22 τρισεκατομμύρια δολάρια) είναι η μεγαλύτερη και πιο ρευστοποιημένη αγορά στον κόσμο.
Αλλά οι ξένες κυβερνήσεις άρχισαν να «σπάνε» την παράδοση της αγοράς αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Όπως μας έδειξε η έκθεση του World Gold Council, οι ξένες κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει πολύ περισσότερα χρυσό από τα προηγούμενα χρόνια.
Οι καθαρές αγορές χρυσού το πρώτο τρίμηνο του 2019 μεταξύ των ξένων κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών ήταν σχεδόν 70% μεγαλύτερες από το πρώτο τρίμηνο του 2018 … και το υψηλότερο ποσοστό αγορών για το πρώτο τρίμηνο σε έξι χρόνια.
Η Κίνα, ειδικότερα, αγοράζει χρυσό ταχύτερα από ποτέ, ενώ την ίδια στιγμή, η κατοχή αμερικανικών κρατικών ομολόγων ως ποσοστό των συνολικών αποθεμάτων του Πεκίνου μειώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Και δεν είναι μόνο η Κίνα. Η Ρωσία, η Τουρκία, το Κατάρ και ακόμη και η Κολομβία – ένας μακράς χρονικής περιόδου σύμμαχος των ΗΠΑ – έχουν διαφοροποιήσει τη στρατηγική τους και αγοράζουν πολύ περισσότερα χρυσό. Υπάρχουν μερικοί προφανείς λόγοι πίσω από αυτό.
Το χρέος της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης έφθασε πρόσφατα στα 22 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και δεν γίνεται καλύτερος – προσθέτουν τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο χρέος κάθε χρόνο.
Και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν ποτέ ετήσιο έλλειμμα προϋπολογισμού μικρότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αρχίζοντας το 2021.
Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των ξένων πιστωτών της.
Και αν οι Δημοκρατικοί έρθουν στην εξουσία το 20202 και προσφέρουν παροχές (εκδίδοντας περισσότερο χρέος), το αμερικανικό χρέος θα «εκραγεί».
Τα προβλήματα του δολαρίου δεν περιορίζονται στα αρνητικά οικονομικά της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ακόμη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) βρίσκεται κοντά στην αφερεγγυότητα, σύμφωνα με τις δικές της οικονομικές καταστάσεις.
Και τα ταμεία της Fed λεηλατούνται συνήθως από το Κογκρέσο.
Στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχει η προοπτική να κλιμακωθούν οι εμπορικοί πόλεμοι των ΗΠΑ … και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί τόσες πολλές ξένες κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες διαφοροποιούνται από το δολάριο και στρέφονται στο χρυσό.
Η ιστορία δείχνει ότι τα αποθεματικά νομίσματα έρχονται και πηγαίνουν. Υπήρξε μια εποχή που η βρετανική λίρα ήταν το κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο. Και πριν από αυτό, το ολλανδικό φιορίνι, τα ισπανικά δουκάτα…
Σήμερα, το αμερικανικό δολάριο είναι το κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο. Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Αλλά θα ήταν εξίσου ανόητο να υποθέσουμε ότι η κυριαρχία του δολαρίου θα διαρκέσει για πάντα.
Ο χρυσός, από την άλλη πλευρά, υπήρξε μια σταθερή συντήρηση του πλούτου για σχεδόν όλη την ανθρώπινη ιστορία. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως χρήμα περισσότερο από 3.000 χρόνια πριν. Και μια ουγκιά χρυσού συνεχίζει να αγοράζει περίπου το ίδιο ποσό αγαθών με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.
Ο χρυσός είναι σπάνιος, φορητός και μπορεί να αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου χωρίς να διαβρωθεί.
Η κατοχή του χρυσού είναι ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Είναι μια μορφή πλούτου χωρίς κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου και ενός περιουσιακού στοιχείου που έχει παγκόσμια ζήτηση.
Δεδομένου του τι συμβαίνει με τις κεντρικές τράπεζες, τις ξένες κυβερνήσεις και το χρέος των ΗΠΑ, είναι σαφές ότι η ζήτηση αυξάνεται. Αλλά ταυτόχρονα, η προμήθεια χρυσού είναι υπό πολύ μεγάλη πίεση. Συζητήσαμε πριν από το κλείσιμο μεγάλων ναρκών και οι μεγάλοι παραγωγοί δεν έχουν επενδύσει σε νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων.Επομένως, θα μπορούσε να εκδηλωθεί ισχυρή δυναμική ανόδου των τιμών του χρυσού στο μέλλον.