Οι κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, έχουν μπει στο στόχαστρο της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης, που επιδιώκει να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα που εκπέμπει τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική πολιτική του.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας*
Το query “Αλέξης Τσίπρας” κατέγραψε, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 15. 072 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 24– 30 Ιουνίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν προβάδισμα ουδέτερων συναισθημάτων και ακολουθούν τα αρνητικά και τα θετικά συναισθήματα.
Παράλληλα, προκύπτει ότι ζητήματα “νόμου και τάξης” δεν βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της διαδικτυακής κοινής γνώμης, παρά τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας να επενδύσει σε αυτά.
Πολιτικά δεν αξιολογείται το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, είναι περιορισμένο το “κόστος Βαρουφάκη”, ισχυρός ο αντίκτυπος των χειρισμών Πολάκη και ο πρωθυπουργός επωμίζεται ευθύνες κακού συντονισμού και δυσκυβερνησίας.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google – twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- H συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για την επιλογή του προέδρου της Επιτροπής και των άλλων ανώτατων αξιωμάτων.
- Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, όπου υπάρχει εμπάργκο απο το ΣΥΡΙΖΑ.
- Οι επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της υπογραφής σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης».
- Τιμήθηκαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αντίστοιχα, με το βραβείο Remarkable Achievement Awards 2019, Γκίντερ Φερχόιγκεν, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Λονδίνο η πλατφόρμα δικτύωσης Emerging Europe.
- Οτι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δεν θα υπογράψει τα διατάγματα της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro και των twitter trends δείχνει, ότι σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media και διαδικτύου εμφανίζεται επιφυλακτικός στις προεκλογικές κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Αναλυτικότερα:
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική, που ακολούθησε, καθώς θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, ιδιαίτερα ως προς το Μακεδονικό.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media αντιμετωπίζει με καχυποψία τους χειρισμούς Αλέξη Τσίπρα προς την Τουρκία και εκτιμά πως η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κρήτη είναι εφικτή μόνο σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Άγκυρας.
- Κάποιος αριθμός χρηστών των Social Media εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενδεχομένως συμφωνήσει με Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία, σε ένα πακέτο διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών για τα ενεργειακά , συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media συνεχίζει να θεωρεί ότι η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Αλέξη Τσίπρα, υπονομεύει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και ότι ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό για την κατακόρυφη πτώση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media και του διαδικτύου θεωρούν πλήγμα στην αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα, το γεγονός ότι ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, δεν θα υπογράψει τα διατάγματα για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media αντιμετωπίζει με σκωπτικό τρόπο την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, όπου υπάρχει εμπάργκο από το ΣΥΡΙΖΑ.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, που τον ταυτίζουν με την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media πιστεύει ότι το μεγάλο λάθος του Αλέξη Τσίπρα είναι το ότι δεν αφουγκράστηκε τις ανάγκες της μεσαίας τάξης και δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε τις επενδύσεις.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης του έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο θεωρούν φιλελεύθερο και τον ταυτίζουν με τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα.
__________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)