Τα σενάρια πολέμου που αναβίωσε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας Yeni safak αναπαρήχθησαν κατά ριπάς από τον ελληνικό ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, συμβάλλοντας στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις και με τη διάχυσή της στην κοινωνία, μέσω κυρίως των Social Media.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *
Τα τύμπανα πολέμου, μέσα από τον ενισχυτή των ελληνικών media και τα κανάλια διάχυσης των social media προκάλεσαν μεγάλη εμπλοκή της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης, σε βαθμό αλλοίωσης της επικαιρότητας, καθώς επικράτησαν και έναντι της υπογραφής της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης».
Το query “Τουρκία Υδρογονάνθρακες” κατέγραψε, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 2.875 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 27 – 28 Ιουνίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν προβάδισμα ουδέτερων συναισθημάτων έναντι αρνητικών και θετικών.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google – twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak που αναφέρεται σε πολεμικά σενάρια, ότι η Τουρκία θα πλήξει την Ελλάδα, χωρίς να χρειαστεί να πάει Τούρκος στρατιώτης στην πρώτη γραμμή, καθώς ο αντίπαλος θα δεχτεί πυραυλικά πλήγματα και αν χρειαστεί, θα πάει σε πόλεμο.
- Το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak που αναφέρει ότι «Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει οικόπεδα νότια της Κρήτης στην ExxonMobil αλλά εκεί υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης», προειδοποιόντας πως «σε περίπτωση που τα οικόπεδα συμπίπτουν με την τουρκική υφαλοκρηπίδα τότε έρχεται νέα κρίση στην περιοχή. Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει νέα τετελεσμένα στην περιοχή».
- Η υπογραφή σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», με το Ελληνικό Δημόσιο να παραχωρεί τα δικαιώματα στη γαλλική Total, την αμερικανική ExxonMobil και στα ΕΛΠΕ.
- H έκδοση κυπριακής NAVTEX που δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro δείχνει ότι σημαντικός αριθμός χρηστών των Social Media ανησυχεί για ενδεχόμενη σοβαρή τουρκική πρόκληση στην ανατολική Μεσόγειο. Αναλυτικότερα:
- H ανάλυση περιεχομένου με βάση τα ποσοτικά δεδομένα και τα Main Topics, δείχνει ότι τα mainstream ψηφιακά ΜΜΕ αναπαράγουν δημοσιεύματα τουρκικού Τύπου, κυρίως της Yenik Safak, που στη συνέχεια αναπαράγονται από δεύτερης και τρίτης κατηγορίας news και blogs.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media εκτιμάει ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την υπογραφή συμβάσεων για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση του έναντι της Ελλάδας και της κυπριακής ΑΟΖ.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media πιστεύει ότι το δημοσίευμα της Yenik Safak εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδας έναντι της Ελλάδας με στόχο να προκαλέσει κυβερνητικές αντιδράσεις.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media υποδέχτηκε επιφυλακτικά την υπογραφή συμβάσεων για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης».
- Κάποιοι χρήστες Social Media εγείρουν ερωτήματα για την έλλειψη αναφορών από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
- Κάποιοι χρήστες Social Media θεωρούν ότι δημιουργείται μια νέα οικονομική ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης ( εμπλοκή Γαλλίας), με την υπογραφή συμβάσεων για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» καθώς παραχωρεί δικαιώματα στη γαλλική Total, την αμερικανική ExxonMobil.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media θεωρούν ότι τα ισχυρά ενεργειακά αμερικάνικα και ευρωπαϊκά συμφέροντα θα ενεργοποιήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε. υπέρ των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων και κατά των τουρκικών.
- Κάποιοι χρήστες Social Media εγείρουν ερωτήματα για το αν η υπογραφή των συμβάσεων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ισοδυναμεί και με μονομερή ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, κάτι που η Τουρκία θεωρεί casus belli.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ανεχθεί σε καμία περίπτωση τρυπάνι σε ελληνική ΑΟΖ με ότι αυτό και αν συνεπάγεται.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ούτε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να διαχειριστούν μια σοβαρή κρίση Ελλάδας και Τουρκίας.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media εγείρει ερωτήματα για ενδεχόμενη ζημιά του ελληνικού δημοσίου από τις μετοχικές ισορροπίες στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης- γαλλική Total (40%), αμερικάνικη ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%).
__________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)