Οι G-20 έγιναν 19+1, καθώς οι ΗΠΑ, όπως αναμενόταν, δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, το οποίο είχε θέσει ως κόκκινη γραμμή ο Εμμάνουελ Μακρόν, επιτυγχάνοντας τελικά να συσπειρώσει ακόμα και αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, που αρχικά είχαν δείξει διάθεση να ευθυγραμμιστούν με τις ΗΠΑ.
Οι υπογράφοντες συμφωνούν επίσης στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι είναι «αμετάκλητος» ο χαρακτήρας που έχει η συμφωνία αυτή του Παρισιού για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Η τελική δήλωση της Συνόδου όσον αφορά το κλίμα είναι παρόμοια με αυτήν που είχε εκδοθεί κατά το πέρας της περσινής, αλλά φέτος εξασφαλίστηκε με δυσκολία λόγω της αντίθεσης της Ουάσιγκτον.
Συντάχθηκε από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, καθώς οι ΗΠΑ Ουάσινγκτον απειλούσαν να μπλοκάρουν μια δήλωση παρόμοια σε μορφή με αυτήν που είχε εκδοθεί από την G20 στο Αμβούργο το 2017 και αυτήν του Μπουένος Αιρες το 2018.
Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, διπλωμάτες ανέφεραν την πιθανότητα να αποχωρήσουν κάποιες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες εξέταζαν το ενδεχόμενο να ευθυγραμμιστούν με την αμερικανική θέση.
Ωστόσο και οι 19 χώρες μέλη της G20, πλην ΗΠΑ, «επαναβεβαίωσαν όλες την υποστήριξή τους στην συμφωνία του Παρισιού», είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η γαλλική προεδρία.
Στο ίδιο πνεύμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι το G20 θα καταλήξει όσον αφορά το κλίμα σε ένα «κείμενο παρόμοιο» με το περσινό, έπειτα από ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία αυτή, με τη μορφή 19+1, επαναβεβαιώνει την υποστήριξη 19 χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία, στην σημαντική συμφωνία που συνήφθη το 2015 στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2017.