Ανησυχία προκαλεί σε διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους στην Ελλάδα το μοτίβου ενεργού σύνδεσης με την Άγκυρα που αναπτύσσει η επικεφαλής του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Σιγκντέμ Ασάφογλου, η οποία επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των μουφτήδων.
Ειδικότερα, η Τουρκία και η κυρία Ασάφογλου, εγείρουν ενστάσεις για έλλειψη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και καταγγέλουν παράβαση της συνθήκης της Λοζάννης, λόγω της νομοθετικής κατάργησης της αδιαμφισβήτητης εξουσίας του νόμου της Σαρίας, στο πλαίσιο βημάτων για την ενίσχυση των ελευθεριών και την κατάργηση του θεσμού διορισμού των μουφτήδων και τη μετάβαση στην εκλογή τους.
«Ελπίζω η κυβέρνηση της χώρας να δει την αλήθεια και από εδώ και πέρα να αναγνωρίσει το ρόλο του ΚΙΕΦ»,
μεταξύ άλλων, αναφέρει η Ασάφογλου.
«Αν μας είχαν συμβουλευθεί ίσως να είχαμε βρει κοινό έδαφος»,
πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του μειονοτικού κόμματος να αποκτήσει ρόλο μεσάζοντα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με δήλωση αυτή θέλει να δείξει ότι η αντίδραση είναι αποτελεί μοχλό πίεσης ώστε να κερδίσει το ΚΙΕΦ θέση θεσμικού συνομιλητή της κυβέρνησης.
«Σε όσους μας λένε “αν είστε Τούρκοι, πηγαίνετε στην Τουρκία” απαντώ κάθε φορά με την ίδια απάντηση: Όχι, δεν θα πάμε, γιατί αυτό το μέρος μας ανήκει όσο και σε εσάς»,
αναφέρει η ίδια σε άλλο σημείο της συνέντευξής της. Η διατύπωση αυτή, όμως, αποτελεί την πεμπτουσία της πρόκλησης και της παρέμβασης, καθώς επιχειρεί τον de facro επαναπροσδιορισμό της μειονότητας ως τουρκικής, έναντι μουσουλμανικής που την χαρακτηρίζει η Ελλάδα.
Σημειώνει ακόμη ότι το ΚΙΕΦ
«δεν αποτελεί απειλή, αλλά πηγή πλούτου για την Ελλάδα»,
υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή, ότι
«δεν πάμε πουθενά, ζούμε στη Δυτική Θράκη, στην Ελλάδα, αλλά είμαστε Τούρκοι που προσπαθούν να συνεισφέρουν στην Ελληνική Δημοκρατία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μειονοτικό κόμμα αναδείχθηκε πρώτο σε Ξάνθη και Ροδόπη στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση έρχεται τη στιγμή που η ένταση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας κλιμακώνεται με αφορμή τις απόπειρες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υπονοούμενα για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως και κατ’ επανάληψη επισημάνει την προσπάθεια εργαλειοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από την Τουρκία και την αποσάθρωση του οργανωμένου συντονισμού της καταγραφής, ανάλυσης και αξιολόγησης της δραστηριότητας του ΚΙΕΦ και πυρήνων της μειονότητας.