Με σενάρια πολέμου με την Ελλάδα και ενεργοποίηση εθνικιστικών αντανακλαστικών επιχειρεί η Άγκυρα, μέσω της φιλοκυβερνητικής Yeni Safak, η οποία συνδέει έμμεσα την αγορά των S-400 με τη δυνατότητα αντίδρασης της Τουρκίας κατά των ελληνικών γεωτρήσεων, μια μέρα μετά από δημοσίευμα από το οποίο προκύπτει ότι η Άγκυρα εξετάζει απόσυρση από την αγορά των f-35 και πριν τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
H Yeni Safak φτάνει σε σημείο να υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εκτοξεύσει πυραύλους με βεληνεκές 280 χλμ που μπορούν να φτάσουν και να πλήξουν μέχρι και την Αθήνα, αναφερόμενη στο σύστημα πυραύλων J600T, τους SOM και άλλα, ενώ οι S-400 έχουν αντίστοιχη εμβέλεια στον αέρα και έχει -σε προγενέστερο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας- αναφερθεί η πρόθεση να τοποθετηθούν σε προκεχωρημένα σημεία, με στόχο την κάλυψη του Αιγαίου.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Τουρκία έχει κάνει σαφές ότι θα πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, γι’ αυτό και ξεκίνησε μία νέα περίοδο ώστε να δείξει την αποφασιστικότητά της στέλνοντας στην περιοχή τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Πορθητή και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός.
Υποτίθεται πως τα σενάρια «πολέμου» από τη Yeni Safak έρχονται ως απάντηση στα όσα είπε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «περί ετοιμότητας του ελληνικού στρατού ανά πάσα στιγμή». Το βέβαιο όμως είναι, ότι ο Tούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας – μετά και τη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη – ενώ έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και στο εξωτερικό, με κυριότερο την κόντρα με τις ΗΠΑ για το θέμα των S-400.
Ωστόσο, στόχος της Τουρκίας είναι να εντάξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον για τους S-400 και τα F-35 και το ενεργειακό της ανατολικής Μεσογείου, όπου η Άγκυρα διεκδικεί κεντρικό ρόλο, αλλά μέχρι στιγμής είναι αποκλεισμένη, εξαιτίας της εγγύτητας με τη Ρωσία, των σχέσεων Ερντογάν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την αντιπαράθεση με το Ισραήλ και την υποστήριξη του Ιράν.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του αναλυτή αμυντικής πολιτικής Τουράν Ογούζ, ο οποίος τοποθετείται σχετικά με το «πόσο ρεαλιστική είναι η στάση της Ελλάδας» και τι βήματα μπορεί να κάνει η Τουρκία «χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή κανενός Τούρκου στρατιώτη». Ο Τουράν Ογούζ αναλύει μάλιστα όλες τις πιθανές «πολεμικές αντιδράσεις» της Τουρκίας σε περίπτωση που δεχτεί χτύπημα από την Ελλάδα.
Ο Τουράν Ογούζ επιχειρεί να κάνει μία επίδειξη δύναμης και αναφέρεται στα βήματα στα οποία μπορεί να προβεί η Άγκυρα προς «τιμωρία» της Αθήνας, σε περίπτωση που η Ελλάδα στραφεί κατά της Τουρκίας.
Ο Τούρκος αναλυτής εξηγεί, βέβαια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ότι τέτοια «τιμωρητικά» βήματα κατά της Ελλάδας θα σήμαιναν μεν τακτική ανωτερότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα παρείχαν μία μόνιμη στρατηγική υπεροχή ή δεν θα ήταν αρκετά για να κερδηθεί ένας πόλεμος.
Τα «πολεμικά» σενάρια σύμφωνα με τον Τουράν Ογούζ
- Πρώτα απ’ όλα, μπορούν να εκτοξευτούν από τα σύνορα της Τουρκίας πύραυλοι και βλήματα με μέγιστη εμβέλεια 120 χλμ., προκαλώντας ζημιές σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κοντινά νησιά (του Αιγαίου). Οι στρατιωτικές βάσεις και τα αεροδρόμια σε αυτά τα νησιά βρίσκονται εντός του βεληνεκούς ακόμη και των πιο απλών βλημάτων και πυραύλων μας.
- Αν η Τουρκία θέλει να επέμβει σε ένα μεγαλύτερο βεληνεκές της τάξης των 150 χλμ., μπορούν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι J600T-Αστραπή. Με αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους, δίνεται η δυνατότητα να πληγούν νησιά στο κεντρικό Αιγαίο, όπως δείχνει και ο σχετικός χάρτης.
- Και για ακόμη πιο μεγάλης εμβέλειας πλήγματα που μπορεί να φτάσουν και τα 280 χλμ. βεληνεκές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι SOM από μαχητικά που πετούν εντός του εναέριου χώρου της Τουρκίας.
- Χωρίς καν να υπάρξει ‘σώμα με σώμα’ μάχη με την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετά άλλα βήματα. Όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν και στην επιχείρηση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ κατά του ΡΚΚ. Το βεληνεκές των πυραύλων Bora φτάνει περίπου τα 280 χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια, με αυτό το μετακινούμενο σύστημα, ακόμη και η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι μέσα στους στόχους που μπορεί να πληγούν.
Σύμφωνα με τον Τουράν Ογούζ, οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα έγιναν για εσωτερική κατανάλωση λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να εναντιωθεί στην Τουρκία, ούτε οι σύμμαχοί της, όπως είπε, θα εμπλακούν σε έναν πόλεμο για χάρη της Αθήνας.