Τα stress tests της Fed πέρασαν όλες οι εξεταζόμενες τράπεζες, για πρώτη φορά από το 2009 που ξεκίνησε ο θεσμός, με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας και των αντοχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με την Credit Suisse να παίρνει… “αστερίσκο”, αν και δεν κόπηκε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι για πρώτη φορά μετά από απανωτές αποτυχίες την άσκηση αντοχής πέρασε και η Deutsche Bank, αφού ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει και πουλάει τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, μετά από μπαράζ διοικητικών και κανονιστικών προστίμων που έχει αναγκαστεί να πληρώσει για παραβάσεις και ανεπάρκεια μηχανισμών.
Και οι 18 πέρασαν τον πήχυ, που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα, με τα αποτελέσματα να συνιστούν «νίκη» ειδικά για την αμερικανική μονάδα της Deutsche Bank, που μέτραγε αρκετές αποτυχίες τα τελευταία χρόνια.
Για τη γερμανική τράπεζα, που προσπαθεί να αλλάξει το μοντέλο της και να επιστρέψει σε βιώσιμη κερδοφορία τα αποτελέσματα έρχονται να δώσουν μία τονωτική ένεση. Οι προκλήσεις μπροστά της είναι ακόμη πολλές μετά και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Commerzbank για συγχώνευση, αλλά όχι ανυπέρβλητες, όπως διαβεβαιώνει η διοίκησή της.
΄Σημαντικά κέρδη καταγράφει η μετοχή της Deutsche Bank στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ενώ και ανοδικά κινούνται και εκείνες των JPMorgan Chase, Bank of America και Goldman Sachs ενισχύθηκαν σημαντικά αργά χθες το βράδυ, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Από τις 18 τράπεζες, που συμμετείχαν στα tests, οι 12 ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τα μερίσματα και τις επαναγορές ιδίων μετοχών κατά 18% σε περισσότερα από 173 δισ. δολάρια. Το κέρδος για τους μετόχους είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές (150 δισ. δολάρια).
Μία δεκαετία μετά την υιοθέτηση των stress tests, η δοκιμασία δεν φαίνεται πια να προκαλεί πονοκέφαλο στους συμμετέχοντες και αναταράξεις στις αγορές. Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν πετύχει στο διάστημα αυτό να ενισχύσουν αισθητά την κεφαλαιακή τους βάση και έχουν πια τα περιθώρια να επιλέγουν το πώς θα διανέμουν τα κέρδη ρεκόρ, που εμφανίζουν.