Ρεπορτάζ με το οποίο αποκαλύπτει επιτυχημένη προσπάθεια hackers από τη Δύση, να διεισδύσουν στη μηχανή αναζήτησης και πάροχο email στη Ρωσία, Yandex, δημοσιεύει το Reuters, αποδεικνύοντας ότι στον κυβερνοχώρο οι αντιπράξεις είναι πολυεπίπεδες διαρκείς και δεν λαμβάνουν υπόψη τους περιορισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της online ζωής των πολιτών.
Σύμφωνα με το Reuters οι hackers χρησιμοποίησαν το προηγμένο malware επονόματι Regin, το οποίο χρησιμοποιείται από τη συμμαχία “Five Eyes”, ήτοι τις ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι hackers κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Yandex μέσω του τμήματος R&D και εγκατέστησαν το malware. Η ρώσικη εταιρία υποστηρίζει, πάντως, ότι η επίθεση ανιχνεύθηκε στα αρχικά της στάδια και αποτράπηκε επιτυχώς, ενώ καθάρισε ολόκληρο το δίκτυο από ίχνη του Regin ή άλλων αντίστοιχων σωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας, το Yadex έχει 108 εκατ. χρήστες μηνιαίως και λειτουργεί στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακσάν και την Τουρκία.
Το malware Regin, πάντως, εφόσον ενεργοποιηθεί μπορεί να δώσει στους χειριστές του πρόσβαση στη δραστηριότητα των χρηστών και κατ’ επέκταση να υποκλέψει κωδικούς, επιτρέποντας ανάγνωση προσωπικών μηνυμάτων και άλλων στοιχείων.
Το δημοσίευμα, αυτό, ακολουθεί την αποκάλυψη των New York Times ότι η Cybercom διεξήγε επιθέσεις σε ρώσικες υποδομές και ιδιαίτερα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε σε πυραυλικά συστήματα στο Ιράν, ως απάντηση για την κατάρριψη αμερικανικού drone στα Στενά του Χορμούζ.
Η αλληλουχία των δημοσιευμάτων δείχνει την αυξανόμενη ένταση των επιχειρήσεων της Δύσης στον κυβερνοχώρο, αν και όσα δημοσιοποιούνται δεν είναι συνήθως ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Ωστόσο, τέτοιες αποκαλύψεις συμβάλλουν στην προετοιμασία του εδάφους, συνήθως, για κλιμάκωση αντιπαραθέσεων και ενδεχόμενες διαρροές εμπιστευτικών και απόρρητων πληροφοριών στη συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται ενόψει της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ στο περιθώριο των G 20, γεγονός που μπορεί να οξύνει την αντιπαράθεση, ενώ αποτελούν από μόνες τους απόδειξη της δραστηριότητας των υπηρεσιών πληροφοριών και η διαρροή τους δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, αλλά δεν είναι εύκολο να αποδοθεί σε συγκεκριμένους παράγοντες.