Κινητικότητα και πρωτοβουλίες με στόχο να ανακόψει την ορμή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αναπτύσσει η Λευκωσία, εκδίδοντας NAVTEX που δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.
Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».
Όπως αναφέρουν τα media, η Τουρκία δεν είχε απαντήσει, όπως συνηθίζει μέχρι αργά χθες το βράδυ, με αντι-Navtex, με την οποία θα θεωρεί ως «μη εκδοθείσα» τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός ενδεικτικό των διεργασιών στο εσωτερικό της χώρας και των πιέσεων που ασκούνται διεθνώς στην Άγκυρα για αυτοπεριορισμό και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Η Navtex της Κύπρου έχει προληπτικό χαρακτήρα και απαντά σε τουρκικές απειλές ότι θα μεταφέρει το γεωτρύπανο Yavus σε περιοχή του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ, με σκοπό αφενός να συνεχίσει την αμφισβήτηση της ΑΟΖ που ξεκίνησε με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στη «Σουπιά» και να δικαιολογήσει τις τότε ενέργειες.
Επίσης, η Τουρκία θέλει να βάλει νέα εμπόδια σε νέο σχέδιο γεώτρησης στον ίδιο στόχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά και την αναμενόμενη είσοδο και της γαλλικής ΤΟΤΑL στα δικαιώματα του τεμαχίου μαζί με τις ΕΝΙ και Kogas.
Αν και δεν γίνεται αναφορά είναι πολύ πιθανό η σχεδιαζόμενη άσκηση να αφορά κοινή άσκηση με συμμετοχή πολεμικού ναυτικού άλλης χώρας.
Στρατηγικά αξιολογείται και η δραστηριοποίηση γαλλικών πολεμικών πλοίων, νότια της Κύπρου, σε περιοχή στα ανοικτά του άξονα των ακτών μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ ένα από αυτά παραμένει στο λιμάνι Λεμεσού. Η δραστηριότητα αυτή έχει αυξημένο ειδικό βάρος καθώς ακολουθεί τη σκλήρυνση της στάσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις δηλώσεις Μακρόν για περιπολίες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Συνεπώς, η αλληλουχία δηλώσεων και πράξεων, δείχνει ότι η Γαλλία τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Αυτά βέβαια, συνδέονται και με την υπογραφή συμβάσεων και έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κρήτη, που υπέγραψε χθες η κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ με το ελληνικό Δημόσιο.
Διπλωματικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η καθυστερημένη απάντηση της γαλλικής πολυεθνικής Bourbon Offshore, στα ερωτήματα του «Φιλελεύθερου» σε σχέση με συνεργασία που υπήρξε μεταξύ του ειδικού για υποστήριξη υπεράκτιων υδρογονανθράκων πλοίου της «Bourbon Topaz» με το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.
«Το σκάφος μας, Bourbon Topaz, πράγματι ήταν στην περιοχή (αγκυροβόλιο Αττάλειας), αλλά αποχώρησε ήδη από εκεί με τελικό προορισμό τη Βόρεια Θάλασσα. Δεν έχουμε συμβόλαιο για περαιτέρω συνεργασία με το Yavuz», απάντησε στον «Φ» εκπρόσωπος της εταιρίας.
Να σημειωθεί ότι το Bourbon Topaz είχε φτάσει στο αγκυροβόλιο Αττάλειας στις αρχές της εβδομάδας από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ προχθές Τετάρτη προσέγγισε το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, προς το οποίο για μερικές ώρες μετέφερε εξοπλισμό. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», απευθυνθήκαμε προς την εταιρεία -που έχει έδρα τη Γαλλία- με σειρά ερωτημάτων σε σχέση με πιθανές παραβιάσεις της Kυπριακής και διεθνούς νομοθεσίας.