Σε τροχιά ήπιας ανάπτυξης με ανοδικό χρηματιστήριο θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία σύμφωνα με την έρευνα γνώμης που πραγματοποίησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) με θέμα το ρόλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και ως μορφή επένδυσης. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2019 όταν ακόμα δεν είχε αρχίσει η μεγάλη άνοδος.
Του Νίκου Σακελλαρίου
Εντύπωση προκαλεί ότι τα μέλη του ΟΕΕ παρότι οικονομολόγοι δεν παρακολουθούν τόσο συχνά τις χρηματιστηριακές εξελίξεις, όπως δείχνει η έρευνα, αλλά θεωρούν ότι το χρηματιστήριο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό τρόπο χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Μόλις το 15,09% των ερωτηθέντων παρακολουθεί το χρηματιστήριο καθημερινά ενώ το 33,81% σπάνια. Το 48,23% επίσης των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης θα είναι θετικός το 2019.
Στην ερώτηση, εάν είχατε διαθέσιμα κεφάλαια προς τοποθέτηση σε ελληνικές κινητές αξίες (σε κλίμακα 1-7) οι περισσότεροι (4,77) θα προτιμούσαν startups και εταιρικά ομόλογα (4,66%). Επίσης ο 1 στους 5 (21,1%) θα αντλούσε κεφάλαια από το Χρηματιστήριο εάν είχε τη δυνατότητα απόφασης για αυτό. Ανάμεσα στους ιδιοκτήτες εταιρειών το ποσοστό ανεβαίνει στο 36,1%.
Επίσης το 55% θεωρεί ότι η επιχείρηση θα μεγάλωνε μετά την είσοδο στο Χ.Α και το 54% τόνισε ότι η μελλοντική χρηματοδότηση θα ήταν πιο εύκολη.
Πορεία της Οικονομίας
Η έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε 1.700 μέλη του ΟΕΕ από κάθε επάγγελμα και ηλικία έδειξε ότι το 42,12% εκτιμά ότι την επόμενη 3ετία η ελληνική οικονομία θα είναι σε τροχιά σταθεροποίησης προς ήπια ανάπτυξη. Μόλις το 4,18% βλέπει έντονη ανάπτυξη ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 19,39% που βλέπει ύφεση.
Κλάδοι που θα αναπτυχθούν
Σε ότι αφορά τους επιχειρηματικούς κλάδους που θα αναπτυχθούν το 49% θεωρεί ότι η τεχνολογία θα παρουσιάσει ανάπτυξη, το 39% η ενέργεια , το 30% ο τουρισμός και το 29% η ακίνητη περιουσία. Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό , το 77,82% εκτιμά ότι θα αλλάξει σημαντικά τη διάρθρωση του παραγωγικού ιστού στην Ελλάδα.
Eπενδύσεις
Στην ερώτηση ποια κατηγορία επενδύσεων θεωρείτε ότι είναι σημαντική στην παρούσα οικονομική συγκυρία προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας (σε κλίμακα από το 1 έως το 4), πρώτη απάντηση βγήκε οι επενδύσεις των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων και τελευταία σε σπουδαιότητα οι δημόσιες επενδύσεις
Σε ερώτηση που πρέπει να διοχετευθεί το πρωτογενές πλεόνασμα για να έχει ταχύτερο αναπτυξιακό αντίκτυπο ( σε κλίμακα 1-5) οι περισσότεροι συμμετέχοντες απάντησαν στη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων (3,97) και στη μείωση του ΦΠΑ (3,65).
Διαρθρωτικές αλλαγές
Η πιο σημαντική διαρθρωτική αλλαγή όπως ψήφισαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρείται η μείωση της γραφειοκρατίας και στη δεύτερη θέση η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης μαζί με την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων
Τραπεζικά κεφάλαια
Στην ερώτηση προς ποια κατεύθυνση θα διοχέτευαν οι ερωτώντες κεφάλαια από τις Τράπεζες , οι περισσότεροι (4,2 σε κλίμακα 1-5) πρότειναν τις επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη και στη δεύτερη θέση στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.