Προσπάθεια να δημιουργήσει και να “πουλήσει” θετικό κλίμα στις σχέσεις του με τον Τραμπ, για να αντισταθμίσει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων και οι εξελίξεις στο πολιτικο-διπλωματικό μέτωπο, καταβάλλει ο Ταγίπ Ερντογάν, πριν τη συνάντησή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Οσάκα, στο περιθώριο των G 20.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Τουρκία τον Ιούλιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό αναφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή που παραχώρησε στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, εν όψει της συνάντησης των δύο ηγετών στην Οσάκα το Σάββατο.
Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τις κινήσεις των ΗΠΑ ως κλιμάκωση των πιέσεων και εκτιμά, στρατηγικά, ότι η Ουάσιγκτον δεν θα οδηγήσει την Τουρκία στην αγορά της Ρωσίας. Ωστόσο η ανάλυση κόστους/οφέλους για που επιχειρεί δεν λαμβάνει υπόψη το δεδομένο της αντοχής της τουρκικής οικονομίας και του πολιτικού του άστρου, σε κυρώσεις και πιο σκληρή αντιπαράθεση.
Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες – συμμάχους στο NATO, έχει κλιμακωθεί εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400. Η Άγκυρα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, ενώ κινδυνεύει επίσης να εξοβελιστεί από το πρόγραμμα κατασκευής του προηγμένου αεροσκάφους F-35 και να μην της παραδοθούν τα μαχητικά του τύπου που έχει παραγγείλει.
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως μπορεί να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει κυρώσεις στη χώρα του, ο Ερντογάν απάντησε στη συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα:
«Πιστεύω ότι η συνάντησή μου με τον πρόεδρο Τραμπ στη διάρκεια της Συνόδου της G20 θα είναι σημαντική για την άρση του αδιεξόδου στις διμερείς σχέσης μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως
«συζητείται μια επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο».
Επέμεινε παράλληλα ότι η Άγκυρα δεν θα ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος και ότι δεν έχει ακούσει κάτι από τον Τραμπ όσον αφορά τις κυρώσεις.
«Τους έχουμε ήδη πληρώσει 1,25 δισ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος των F-35. Εάν κάνουν μια τόσο λαθεμένη κίνηση, θα το πάμε σε διεθνές επιδιαιτητικό δικαστήριο, διότι θα ζητήσουμε να μας δώσουν πίσω τα χρήματα που έχουμε δαπανήσει ως τώρα»,
είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.