Το ζήτημα της εγκατάλειψης της αγοράς των F-35 από την Άγκυρα θέτει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, δύο ημέρες πριν τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Οσάκα της Ιαπωνίας, λόγω της μεγάλης εξάρτησης που θα δημιουργήσουν από τις ΗΠΑ.
Το θέμα, είναι προφανές ότι αποτελεί διπλωματικό χαρτί και ελιγμό της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να στείλει μηνύματα στην Ουάσιγκτον πριν τη συνάντηση των δύο προέδρων, σε μια προσπάθεια να διευρύνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο και μεγιστοποιήσει τα προσδοκώμενα οφέλη από τη συνάντηση. Τέτοια δημοσιεύματα χρησιμοποιούνται πολλές φορές για να προλειάνουν το έδαφος και εσωτερικά, ώστε ενδεχόμενες νέες κυρώσεις να απορροφηθούν ομαλότερα από την κοινωνία, καθώς το ενδεχόμενο απαγόρευσης αγοράς του αμερικανικού μαχητικού πέμπτης γενιάς είναι πλέον ορατό, εφόσον η Άγκυρα παραλάβει στις αρχές Ιουλίου τους S-400.
Η τουρκική εφημερίδα υπό τον τίτλο “ας μην πάρουμε τα F35”, αναφέρει ότι την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία λέγοντάς της ‘αν πάρετε τους S400, δεν θα σας πουλήσουμε τα F35”, η θέση να μην αγοραστούν τελικά τα αμερικανικά μαχητικά αρχίζει να υπερισχύει στην Άγκυρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Αεροπορικές Δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με την Προεδρία του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας θεωρούν ότι η πιο σωστή απόφαση θα είναι να μην αγοράσουν τελικά τα F35 από τους Αμερικανούς.
Υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και κατά τη χρήση τους η Τουρκία θα εξαρτάται από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας στην περίπτωση που “αυτή η ένταση οδηγήσει σε μη αγορά των F35 θα είναι μια καλή εξέλιξη” καθώς η Τουρκία θα επικεντρωθεί στη κατασκευή του δικού της εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους και θα επιταχύνει την παραγωγή του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους TF-X. Κατά καιρούς άλλα δημοσιεύματα έχουν θέσει υπό εξέταση σενάρια για αγορά κινέζικων ή ρώσικων μαχητικών 5ης γενιάς, τα οποία όμως πάσχουν στο επίπεδο του ρεαλισμού.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει μέχρι σήμερα για την αγορά των F35 και αν χρειαστεί θα τα διεκδικήσει διά της δικαστικής οδού. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία θα μπορεί να συνεχίσει να είναι συνέταιρος στο πρόγραμμα παραγωγής των F35.
Το σενάριο βέβαια αυτό είναι το ιδανικό για την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να “εκβιάσει” τις ΗΠΑ για τα F-35 δεδομένου ότι έχει ήδη παραγγείλει 100, αριθμός ικανός για να καταστήσει βιώσιμο το πρόγραμμα παραγωγής και που η έλλειψή του θα οδηγούσε σε αυξήσεις κόστους για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και για τις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον, δρώντας προληπτικά έχει θέσει υπό επεξεργασία σχέδιο για πωλήσεις σε νέες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Πολωνία, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί ενδεχόμενη απώλεια της Τουρκίας ως πελάτη.
Σε κάθε περίπτωση τα δημοσιεύματα αυτά αποτελούν διπλωματικές τεχνικές και ασκήσεις επί χάρτου, ώστε αμφότερες οι πλευρές να πειστούν για την ισχυρή βούληση της άλλης και το αξιόπιστο της απειλής.