Δύσκολο διεθνές περιβάλλον και σύνθετο μετεκλογικό σκηνικό σκηνικό στην Ελλάδα αναμένεται να υπονομεύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, σύμφωνα με έκθεση της Citi, η οποία κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία στο 1,4% για το τρέχον έτος, υποστηρίζοντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι πρόκληση μετά τις εκλογές.
Η Citi, αν και τοποθετείται εν είδει μάντη, με ρητορική “αν, τότε, ίσως, φαίνεται”, επισημαίνει ωστόσο ότι εφόσον η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας, θα έχει πιο φιλική στάση απέναντι στις επιχειρήσεις και τις αγορές από την υφιστάμενη, η οποία φαίνεται να ενισχύεται δημοσκοπικά λόγω της οικονομίας, αλλά όχι αρκετά για να αντιμετωπίσει το κόμμα της αντιπολίτευση, το οποίο οι δημοσκοπήσεις το θέλουν να μάχεται για την αυτοδυναμία.
Σε έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί για την «ολοένα και πιο εύθραυστη» παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς οι πιέσεις στην μεταποίηση εντείνονται και αρχίζουν να απειλούν και τις υπηρεσίες. Και ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες μάχονται να ανακάμψουν, οι ανεπτυγμένες κατεβάζουν κι άλλο ταχύτητα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας η έκθεση εστιάζει, όπως είναι αναμενόμενο στις εκλογές.
«Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών έχει ενισχύσει την πρόθεση ψήφου για τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα χαμηλά του 2017, κοντά στο 28%, αλλά όχι αρκετά ώστε να ξεπεράσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Ν.Δ., που οι δημοσκοπήσεις το θέλουν κοντά στο 37%»
αναφέρουν οι αναλυτές της Citi και προσθέτουν:
«Μία συντηρητική κυβέρνηση θα ήταν πιο φιλική για τις αγορές και τις επιχειρήσεις σε σχέση με την υφιστάμενη, αλλα θα ήταν δύσκολο να σχηματιστεί, δεδομένου ότι το κοινοβούλιο εμφανίζεται κατακερματισμένο».
Η Citi δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους οποίους και «κατεβάζει» στο 1,4%. Προβλέπει ελαφρά επιτάχυνση στο 1,6% για το 2020 (προς τα πάνω αναθεώρηση κατά 0,1 πμ) και το 2021, για να κατεβάσει εκ νέου ταχύτητα η οικονομία στο 1,4% το 2022 και στο 1,6% το 2023.
Υποτονικός προβλέπεται και ο πληθωρισμός, μόλις 0,5% φέτος και 0,8% την επόμενη χρονιά. Ελαφρώς καλύτερη η εικόνα τα επόμενα χρόνια, στο 1,1% το 2021, στο 1,2% το 2022 και στο 1,3 το 2023.
Όσον αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών η Citi «βλέπει» διαρκή ελλείμματα, τα οποία όμως θα περιορίζονται σταδιακά ως ποσοστό του ΑΕΠ. Φέτος υπολογίζει ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα είναι 2,8%, για να υποχωρήσει στο 2,6% το 2020, στο 2,4% το 2021, στο 2,3% το 2022 και στο 2,1% του ΑΕΠ το 2023.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, αναμένει πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ την εφετινή χρονιά, ύστερα από 1,1% πέρυσι. Για την περιόδο από το 2020 έως και το 2022 βλέπει το δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 0,2% του ΑΕΠ, ενώ το 2023 υπολογίζει οριακό έλλειμμα (0,1%).
To διεθνές περιβάλλον
Η Citi τράπεζα υποβαθμίζει την εκτίμησή της για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης των ανεπτυγμένων οικονομιών στο 1,8% και των αναδυόμενων στο 4,3%. Αναιμική θα είναι φέτος η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη με ρυθμούς μόλις 1,1%. Το 2020 ο ανεπτυγμένος κόσμος θα κατεβάσει στο σύνολό του περαιτέρω ταχύτητα στο 1,5%. Ωστόσο στη ζώνη του ευρώ η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρά στο 1,3%. Το 2021 θα ανεβάσει ταχύτητα στο 1,6%, αλλά την επόμενη διετία θα εμφανίσει και πάλι επιβράδυνση στο 1,5% και 1,4% αντίστοιχα.