Να προσδιορίσουν κόκκινες γραμμές και να καθαρίσουν το δρόμο επιστροφής από την… “κόλαση” επιχείρησαν στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του NATO, οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, σε προσπάθεια να κατέβουν οι τόνοι και να διαχωριστεί η στρατιωτική δραστηριότητα από την πολιτική και διπλωματική ένταση.
Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε προς φίλους, συμμάχους και το διεθνή παράγοντα η συνάντηση του Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες, καθώς όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, πιστοποιήθηκε ότι τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοιχτά και ότι οι συζητήσεις των τεχνικών ομάδων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, διαμόρφωσαν πλαίσιο για τη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στις διμερείς σχέσεις, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να υιοθετηθεί πολιτικά σε μεταγενέστερο χρόνο.
Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι οι δύο ομάδες που συζήτησαν τα ΜΟΕ κατέληξαν σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ.
«Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούργιας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ. Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια, αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις»,
κατέληξε ο κ. Αποστολάκης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δηλώσεις έκανε και ο κ. Ακάρ, ο οποίος επισήμανε ότι η Αγκυρα
«δεν θα συμβιβαστεί ως προς τα εθνικά συμφέροντά της»
ενώ υπογράμμισε τη σημασία
«να αποφεύγονται προκλητικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».
Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας στην ομιλία του στο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας, σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση εκπλήρωσης των στόχων της συμμαχίας αποτελεί η διατήρηση της συνοχής της, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και στις αρχές της καλής γειτονίας, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης στις παρεμβάσεις του.
Επίσης τόνισε ότι η ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών αιχμής στον στρατιωτικό τομέα καθιστά επιτακτική την αυστηρή συμμόρφωση του πλαισίου εφαρμογής ισχύος με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης κινήθηκε στο πνεύμα της συνεδρίασης, απευθύνοντας συστάσεις προς τη Ρωσία για συμμόρφωση προς την INF, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας να παραμείνει η Ρωσία συνδεδεμένη με αυτήν, συμμορφούμενη με τις προβλέψεις της συνθήκης ΙΝF.
Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμη η αναζωογόνηση του διαλόγου σχετικά με το μέλλον ενός αποτελεσματικού, λειτουργικού και βιώσιμου συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, μέσω και του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Τα εν λόγω φόρα παρέχουν την ευκαιρία περαιτέρω προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσω ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου στην Ευρώπη, πρόσθεσε.
Τέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη συμμαχία τόσο στο επίπεδο των αμυντικών δαπανών όσο και στο επιχειρησιακό επίπεδο ενίσχυσης της αποτροπής, με τη διάθεση μέσων και προσωπικού και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχηματισμού NATO Readiness Initiative (NRI).
Τη σύνοδο απασχόλησαν θέματα που αφορούν :
- -Στην ενίσχυση της διάταξης άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ,
- -Στη διεθνή συνθήκη INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty),
- -Στις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στον αμυντικό τομέα και
- -Στις εξελίξεις στην επιχείρηση Resolute Support Mission (RSM) στο Αφγανιστάν.
Στο περιθώριο της συνόδου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.