Επιμένει σε τροχιά κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, εν μέσω θέρους, η Τουρκία εκδίδοντας νέες NAVTEX, εντός κυπριακών χωρικών υδάτων, αμφισβητώντας ευθέως τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης και διευρύνοντας το πεδίο αντιπαράθεσης από το ερευνητικό στο καθαρά αμυντικό, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τις υπό διαμόρφωση περιφερειακές συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η οδηγία προς ναυτιλλομένους που εξέδωσε η Τουρκία αφορά στη δέσμευση οικοπέδων, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά, κίνηση που όχι μόνο αντιβαίνει τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης, αλλά κινείται για να αποδείξει ότι οι συμμαχίες που επικαλέστηκε σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι σε θέση να χαλιναγωγήσουν την Τουρκία.
Ελλάδα και Κύπρος συμμετέχουν πολυμερή σχήματα συνεργασίας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, καθώς εντάσσονται στον ευρύτερο γεωοικονομικό και γεωπολιτικό σχεδιασμό της Ουάσιγκτον, για την περιοχή και εξ αντικειμένου καλύπτουν τον νότιο ενεργειακό διάδρομο της Ευρώπης. Πρόκειται για τον σχηματισμό Ελλάδα-ΑίγυπTος-Κύπρος και Ισραήλ-Κύπρος.-Ελλάδα, καθώς και το Med7, όπου η ισχυρότερη δύναμη είναι η Γαλλία, η οποία, δια το προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν, δήλωσε διαθεσιμότητα για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της περιοχής με περιπολίες.
Τούτων δοθέντων, στόχος της NAVTEX είναι να αποδείξει ότι τα πολυμερή σχήματα, που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν την ασφάλεια της περιοχής, δεν είναι έτοιμα και σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να παρεμποδίσουν την Τουρκία από την επιδίωξη των συμφερόντων της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο συνέβη με τις ΗΠΑ, στη γεώτρηση της Exxon Mobil, όπου η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα της Ουάσιγκτον και δεν παρεμπόδισε. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία πέτυχε κι αυτή μια “νίκη” όταν εξανάγκασε σε αποχώρηση το γεωτρύπανο της ENI από την κυπριακή ΑΟΖ.
Η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βαίνει κλιμακούμενη, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί αφενός να παρεμποδίσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά κυρίως να αποτρέψει την ανακήρυξη ΑΟΖ από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, στο πλαίσιο της οποίας θα διέλθει ο East Med, χαράσσοντας τα θαλάσσια σύνορα στην περιοχή και απομονώνοντας την Τουρκία από ένα τέτοιου βεληνεκούς project και αποστερώντας τον ρόλο της ως περιφερειακής υπερδύναμης.
«Οποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει τίμημα σοβαρό»,
διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Κύπρο, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ενώ υπογράμμισε την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει μηνύματα στην Τουρκία να εγκαταλείψει την αποσταθεροποιητική της δράση, απειλώντας με ενεργοποίηση των συμμαχιών της Ελλάδας στην περιοχή.
Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το Καστελόριζο και στο ότι δεν θα επιτρέψει καμία γεώτρηση στην περιοχή, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ανυποχώρητος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως
ό,τι και να λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις.