Με μια κίνηση υψηλής σημειολογικής αξίας, μπλοκάροντας το κοινό ανακοινωθέν τω G 20 επιχειρεί ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, να απαντήσει στον Ντόναλντ Τραμπ, θέτοντας veto τη συμφωνία επί του πλαισίου του Παρισιού για το κλίμα, να βγει μπροστά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και να κερδίσει πόντους στη Γαλλία, όπου η αποδοχή του παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Η σκληροπυρηνική στάση του Μακρόν, που θυμίζει Τραμπ, έρχεται να απαντήσει στις προκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, που απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, απειλεί τη Γαλλία με δασμούς στο κρασί και προωθεί μια εντελώς αντι-ευρωπαϊκή αναθεωρητική ατζέντα.
Πολιτικά, με τη στάση αυτή ο Μακρόν επιχειρεί να ανακάμψει δημοσκοπικά, επενδύοντας στον γαλλικό σωβινισμό και τον κοινωνικό ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα επιδιώκει να επιδείξει ηγετικές ικανότητες στο πλαίσιο της Ευρώπης, ώστε να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία δυνάμεων. Επίσης ο Μακρόν θα προσπαθήσει να συσπειρώσει, στο πρόσωπό του, το αντι-Τραμπ μέτωπο στην Ευρώπη, κάνοντας έτσι αμφίπλευρο άνοιγμα προς την αριστερά και την προοδευτική δεξιά.
«Εάν δεν μιλήσουμε για την συμφωνία του Παρισιού και αν, για να συμφωνήσουμε σε μία αίθουσα με την παρουσία 20, δεν είμαστε ικανοί να υπερασπισθούμε τους στόχους για το Κλίμα, τότε η Γαλλία δεν θα υπογράψει. Είναι απλό!»,
προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την ομιλία του στη γαλλική κοινότητα στο Τόκιο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι δεν θέλει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της G20 να υπολείπεται προηγούμενων κειμένων ως προς τις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και επιμένει ότι η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα πρέπει να μνημονεύεται στο κείμενο της Οσάκα.
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε μία άχρηστη G20», είπε ο Μακρόν, ο οποίος συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε.
«Η Γαλλία δεν θα υπογράψει, διότι δεν γίνεται στη χώρα μας να πιεζόμαστε από την νεολαία μας, και δικαίως, για να κάνουμε όλο και περισσότερα για το θέμα…και όταν βρισκόμαστε στους 20 να λέμε: “επιτρέψτε μας να σας ζητήσουμε συγγνώμη, το καταλάβαμε ότι θα σας στενοχωρήσει να περιλάβουμε τις συμφωνίες του Παρισιού”. Ε, όχι. Αν κάποιοι δεν θέλουν να υπογράψουν, ας το πουν μόνοι τους, αλλά εμείς δεν πρέπει να χάσουμε όλοι μαζί τους στόχους μας»
για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, στο σχέδιο του κειμένου του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της G20 που προετοίμασε η ιαπωνική προεδρία, οι παράγραφοι για το Κλίμα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι αποδεκτές από την Ουάσινγκτον.
Οι υπό τον Τραμπ ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από την συμφωνία του Παρισιού η οποία υπεγράφη το 2016, αλλά αυτό θα ισχύσει από το 2020.