Στρατηγική περιορισμού απωλειών ακολουθεί τώρα η Τουρκία στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να αναδείξει τα αρνητικά της άσκησης περαιτέρω πιέσεων από την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τα ελληνοτουρκικά και τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου.
Με μια passive-aggressive επιστολή προς τα 27 μέλη της ΕΕ η Άγκυρα επιχειρεί να στρώσει το έδαφος για νέες δικές της επιδιώξεις και για υπονόμευση της συνοχής και ως εκ τούτου της προοπτικής αποδοχής των στοχευμένων μέτρων -όχι ήπιων- μέτρων που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την Κομισιόν και την EEAS, τα οποία έχει κατ’ ουσία προεργκρίνει σε περίπτωση συνέχισης ή κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας.
Η επιστολή, με τον τρόπου που είναι διατυπωμένη καθιστά σαφές ότι η Άγκυρα θα επιμείνει στην πολιτική προκλήσεων, επιδιώκοντας να εξαναγκάσει Ελλάδα και Κύπρο να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις εκτός διεθνώς οργανισμών ή τουλάχιστον χωρίς την ΕΕ, με ευρεία ατζέντα όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις, όπως αυτές ξεδιπλώνονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Το -γεμάτο από προειδοποιήσεις και συστάσεις- προς την Ευρωπαϊκή πλευρά- έγγραφο απεστάλη σε 27 μέλη τη ΕΕ, όχι όμως και στην Κύπρο, με ημερομηνία αποστολής την 16η Ιουνίου.
Το non paper της Άγκυρας αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά είναι της άποψης
«ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει, ούτε αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν ανακηρύσσει η ίδια ΑΟΖ και αμφισβητεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες των γύρω χωρών, σε μια προσπάθεια να επιβάλλει μέσω πολιτικής ισχύος όρους και προϋποθέσεις.
Στο έγγραφο η Τουρκία προειδοποιεί ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
«εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, όπως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι «η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ, από το 2004», ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι όλα τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση, βάσει του διεθνούς δικαίου.
Επαναλαμβάνοντας τις πάγιες διατυπώσεις περί δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, το «non paper» της Άγκυρας εισηγείται ως λύση, «την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.
Επιπλέον, προειδοποιεί ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, η τουρκική πλευρά είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή».
Το τουρκικό non paper καταλήγει εκφράζοντας , εν είδη συστάσεως, την πεποίθηση της Αγκρυρας ότι στις αποφάσεις της ΕΕ «θα πρυτανεύσει η κοινή λογική».