Να διευρύνει το μέτωπο με την Ελλάδα, μετά την απόφαση-ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιχειρεί η Τουρκία, ανοίγοντας εκ νέου το θέμα της οιονεί κατάργησης του νόμου της Σαρίας μέσα από νομοθέτημα που καθιστά τα πολιτικά δικαστήρια αρμόδια και επιτάσσει συμφωνία όλων των εμπλεκομένων για την ενεργοποίηση της κρίσης από τον Μουφτή.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αν και αρχικά είχε δεχθεί το νόμο, η εφαρμογή του οποίου είχε προαναγγελθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν και άνοιγε, παράλληλα, το δρόμο για την εκλογή μουφτήδων και την κατάργηση του διορισμού, που δημιουργούσε εσωτερικούς ανταγωνισμούς. Τώρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ επανέρχεται μετ’ επιτάσεως και μιλά για τουρκική μειονότητα σε ολόκληρο το κίνητρο της ανακοίνωσης.
Το ξέσπασμα αυτό όμως ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του μουσουλμανικού κόμματος ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές, όταν και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα σε Ροδόπη και Ξάνθη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική παρέμβαση ακολουθεί τη δημοσιοποίηση έκθεσης του State Department που εγκαλεί την Άγκυρα για παραβιάσεις θρησκευτικών ελευθεριών και θέτει ευθέως θέμα επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τις δυναμικές που δημιουργούνται στη μουσουλμανική μειονότητα, τους προβληματικούς χειρισμούς από ελληνικής πλευράς και τη μάχη αρμοδιοτήτων ΕΥΠ-ΥΠΕΞ και Αστυνομίας που οδήγησε σε αποσάθρωση του μηχανισμού παρακολούθησης, καταγραφής και ενημέρωσης, υπονομεύοντας τη δυνατότητα αντίδρασης του κράτους και της κυβέρνησης σε εξελίξεις.
Οι εκθέσεις, οι αντιδράσεις και τα δημοσιεύματα αναδεικνύουν την ύπαρξη υποδόριων πιέσεων και υπόγειων διεργασιών, στρώνοντας το έδαφος για μεταφορά της πολιτικο-διπλωματικής σύγκρουσης στο θρησκευτικό πεδίο, απ’ όπου γίνεται ευκολότερη η διάχυση στην κοινωνία.
Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρει:
«Κατ’ αρχάς η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την ‘τουρκική’ μειονότητα Μουφτήδες. Αυτή τη φορά αντί να διορθώσει αυτές τις λανθασμένες πρακτικές, ηΕλλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις , θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού οργάνου.
Το εν λόγω Διάταγμα που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το διοικητικό πλαίσιο, τη δομή και τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Το Διάταγμα, προσχέδιο του οποίου υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 προκαλώντας δικαίως την ισχυρή αντίδραση της Μειονότητας, ακυρώνει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυώνται από τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Το Διάταγμα που ξεκάθαρα στοχεύει στην καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων μετατρέποντάς τους σε ένα κανονικό κυβερνητικό όργανο, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί μάλιστα την Ελλάδα ότι δεν έχει προβεί σε μία ουσιώδη επαφή με τους εκπροσώπους της Μειονότητας ούτε έλαβε υπόψη τις απόψεις τους.
Αντιθέτως, σημειώνει, «για τη σύνταξη του διατάγματος εμπιστεύτηκε συγκεκριμένους κύκλους που είναι γνωστό ότι αποτελούν πηγή προβλημάτων και καταπιεστικών πρακτικών έναντι της Τουρκικής Μειονότητας.
«Αυτό αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η νοοτροπία της Ελλάδας έναντι της μειονότητας απέχει πόρρω από αυτή των καλών προθέσεων. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους Μουφτήδες και να αποφύγει το λάθος τοποθέτησης παρανόμως διορισμένων».
Αναμένουμε επίσης από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη «τουρκικός/ή» στις ονομασίες τους. Να διαβεβαιώσει τη Μειονότητα για τον πλήρη έλεγχο των βακουφικών περιουσιών, να αποκαταστήσει τα μέλη της μειονότητας που έχουν αποστερηθεί της υπηκοότητας και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για έναρξη μειονοτικών νηπιαγωγείων και σχολείων στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.
Οι εξελίξεις αυτές επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το αρνητική αρχείο παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων της Τουρκικής μειονότητας εκ μέρους της Ελλάδας και το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα εντός χώρας της ΕΕ συνιστά επιπλέον πηγή ανησυχίας» .
Στην ανακοίνωσή του, τέλος, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καλεί ακολούθως τους διεθνείς οργανισμούς να παρακολουθήσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, και διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δίκαια συμφέροντα και τα αιτήματα της Τουρκικής μειονότητας.