Δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία ανοίγει εκ νέου η Ουάσιγκτον, διατηρώντας όμως το “όπλο” των κυρώσεων πάνω στο τραπέζι, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του εκπροσώπου του State Department σε ερώτηση του Hellasjournal.com.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν σχολίασε τις συνομιλίες Τραμπ-Ερντογάν, επισήμανε όμως, κόντρα σ τις αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου, ότι οι κυρώσεις που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία σε περίπτωση απόκτησης των S-400 θα είναι “πραγματικές”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μήνυμα διαλόγου στην Τουρκία έστειλε και πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, καθώς η παράδοση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος πλησιάζει.
Σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για την δήλωση του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει άριστη σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ και ως εκ τούτου η χώρα του δεν θα υποστεί κυρώσεις, η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι η απόκτηση των S-400 θα επιφέρει «πραγματικές και αρνητικές επιπτώσεις».
«Ενώ δεν πρόκειται να σχολιάσουμε ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των προμηθειών και της βιομηχανικής συμμετοχής στο πρόγραμμα F- 35 και την έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA)»,
ανέφερε η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τις ευρύτερες επιπτώσεις που θα έχει η απόκτηση του S-400 στην συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το παράθυρο για τη συνέχιση των συζητήσεων που αφορούν τις αμερικανικές ανησυχίες για την απόκτηση του συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος από έναν νατοϊκό σύμμαχο.
«Συνεχίζουμε να τονίζουμε τις ανησυχίες μας για το S-400 και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Παραμένουμε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας σχετικά με τις ανησυχίες μας για την εξαγορά του S-400».