Σήμερα ενθρονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας για την αρχιεπισκοπή που ταλανίζεται από σκάνδαλα και βαρύ κλίμα εξαιτίας της σύγκρουσης του προκατόχου του με τον Οικουμενικό Αρχιεπίσκοπο Βαρθολομαίο.
Δηλώσεις για την ενθρόνισή του Ελπιδοφόρου έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, καθιστώντας σαφή την πολιτικο-διπλωματική διάσταση της θέσης και αφήνοντας να διαφανούν και άλλες πτυχές των διακρατικών ισορροπιών. Η αλλαγή φρουράς, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του νέου αρχιεπισκόπου, θα συμβάλλει και στην προώθηση της ατζέντας των εθνικών θεμάτων, ενώ με δεδομένες τις κρίσιμες στιγμές στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο Ελπιδοφόρος αποτελεί έναν ακόμα άτυπο δίαυλο επικοινωνίας και αξιόπιστο κομιστή μηνυμάτων σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τρίγωνο, αναβαθμίζοντας το ρόλο της Εκκλησίας και την ισχύ της εκκλησιαστικής διπλωματίας.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή” ο Ελπιδοφόρος εμφανίστηκε καταρτισμένος, γνώστης των θεμάτων της διακονίας του και με αποφασιστικότητα μπροστά στις υφιστάμενες προκλήσεις και μεγάλη ευχέρεια στην επικοινωνία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεχόμενος πλήθος ερωτήσεων από τον Τύπο, ο νέος Αρχιεπίσκοπος έθεσε τις προτεραιότητές του. Κορυφαία είναι η τάχιστη ολοκλήρωση των εργασιών στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν. Υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα χρέος όχι μόνον προς τους ορθόδοξους, αλλά και προς όλον τον αμερικανικό λαό, που θεωρεί το Ground Zero «ιερό έδαφος», καθώς συμβολίζει τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Παράλληλα, τόνισε πως η ολοκλήρωση της ανέγερσης θα σημάνει και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Εκκλησίας στους πιστούς της, που έδωσαν πολλά χρήματα για το έργο αυτό. «Είναι θέμα τιμής και υπερηφάνειας για εμάς», είπε με έμφαση.
Για τα ελληνοτουρκικά
Ερωτηθείς για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ο νέος Αρχιεπίσκοπος, που έλκει την καταγωγή του από την Κωνσταντινούπολη, μίλησε για το πώς ο ίδιος και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα λόγω της τεταμένης κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το Κυπριακό. Διαβεβαίωσε πως θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για την ειρηνική επίλυση των θεμάτων και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων.
«Οι Ελληνες δεν φοβούνται να πολεμήσουν, είναι γενναίοι αλλά δεν είναι πολεμοχαρείς», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε, πάντως, πως, ως ποιμενάρχης, χριστιανικό του χρέος είναι να προωθεί την ειρήνη και την αμοιβαία συνεννόηση. Με το ίδιο πνεύμα θα προσεγγίσει και το φλέγον ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Δήλωσε την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει τελικά αίσια έκβαση, αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε. Θεωρεί, βέβαια, ότι η λύση θα έρθει όταν καμία από τις δύο πλευρές, Ελλάδα και Τουρκία, δεν αισθανθεί ταπείνωση. Χρησιμοποίησε μάλιστα την έκφραση «win-win».
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος φάνηκε, επίσης, αποφασισμένος να φέρει καθεστώς διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση, κάτι που είναι επιβεβλημένο στις ΗΠΑ. Μίλησε με θερμότατα λόγια για το ορθόδοξο ποίμνιο στην Αμερική αλλά και για τον προκάτοχό του, τέως Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Αποκάλυψε μάλιστα πως ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είδε από κοντά μόλις πάτησε το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος.