Εντείνει την κινητικότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το διαπραγματευτικό της χαρτί, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να προσέλθει σε διάλογο και κατόπιν της ανακοίνωσης της ΕΕ που ανοίγει νέο κεφάλαιο διπλωματικής αντιπαράθεσης με την Άγκυρα.
Έτσι, μετά την ανακοίνωση σχεδιασμών για εποικισμό και προσάρτηση της περίκλειστης Αμμόχωστου, τώρα στην περιοχή σπεύδει και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, “Γιαβούζ” το οποίο θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας, στη βορειοδυτική Κύπρο, κίνηση που είχε μεν προαναγγελθεί, αλλά η υλοποίησή της στέλνει μήνυμα μετωπικής αντιπαράθεσης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του «Γιαβούζ», ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας πετρελαίου Turkish Petroleum, Μπιλγκίν, δήλωσε πως το πλοίο σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου.
Το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ενώ με νόημα προειδοποίησε «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, υποστηρίζοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 4.30 μ.μ. (ώρας Ελλάδας), στις Βρυξέλλες, την ταχεία εξέταση και υιοθετηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει στην ίδια συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε συνέχεια των αποφάσεων από το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν να υπάρξει εκ νεου σαφής καταδίκη της τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Αιγαίο, και αναδειξη των επιτωσεων τους στις ευρωτουρκικές σχεσεις.
Ο Πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα τονίσει ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.