Βελτιώθηκε ως προς τη σαφήνεια το ανακοινωθέν το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Τουρκία, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα το επικείμενο της απάντησης της ΕΕ, εφόσον συνεχιστούν ή κλιμακωθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αρχικά το κείμενο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων περιείχε παραινέσεις για αυτοσυγκράτηση και ενδεχόμενες απειλές σε μεταγενέστερο στάδιο, οι οποίες θα χρειαστεί εκ νέου να συζητηθούν και εγκριθούν από τα όργανα της ΕΕ. Η νεότερη έκδοση όμως, μετά από πιέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Αναστασιάδη γίνεται σαφέστερη, περιορίζοντας τους ενδεχόμενους χρόνους για απάντηση της ΕΕ και τις διαδικασίες.
Στο κείμενο που εγκρίθηκε, υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών η εν λόγω απόφαση και επιπλέον γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Αγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Καταλυτικό ρόλο στη σκλήρυνση της στάσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα φαίνεται ότι έπαιξαν οι εξαγγελίες-απειλές της Τουρκίας για προσάρτηση της περίκλειστης Αμμοχώστου, μέσω σχεδίου εποικισμού και τουριστικής ανάπτυξης, παρ’ όλο που η περιοχή προστατεύεται από ψήφισμα του ΟΗΕ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι,
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχοθετημένων μέτρων,
η διατύπωση αυτή στόχο έχει να λύσει τα χέρια της Κομισιόν και της EEAS ώστε να κινηθούν ταχύτερα στον προσδιορισμό συγκεκριμένων μέτρων και όχι γενικού πλαισίου, καταδεικνύοντας ότι η ενδεχόμενη απάντηση της ΕΕ θα είναι άμεση και οξεία.
Επίσης, στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται και οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι οποίες τίθενται πλέον υπό το ίδιο πλαίσιο και άρα στρατηγική δράσης, σε περίπτωση συνέχισης ή περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς στο κείμενο αναφέρεται ότι:
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αναφορά στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες πλέον καθορίζονται από τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα:
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις άμεσες και σοβαρές αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας
Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
” Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και διατυπώνει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις άμεσες και σοβαρές αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχοθετημένων μέτρων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να αξιοποιείται το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως.”