Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία εξελίσσεται σε αντικείμενο σχολιασμού της ελληνικής διαδικτυακης κοινής γνώμης, που προσπαθεί να ερμηνεύσει τις προθέσεις της Ε.Ε., αλλά και να προβλέψει με ποιό τρόπο θα αντιδράσει ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *
To query “ Κυρώσεις” κατέγραψε σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 3.735 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 16 – 18 Ιουνίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν προβάδισμα ουδέτερων συναισθημάτων, ακολουθούν τα αρνητικά και τέλος τα θετικά συναισθήματα.
Ως εκ τούτου, παρότι οι τουρκικές προκλήσεις ήταν σταθερά κλιμακούμενες, και οι πολιτικο-διπλωματικές δράσεις είχαν αρχίσει να ξεδιπλώνονται από καιρό και έγιναν πλέον προφανείς στη σύνοδο των Med7 στη Μάλτα, όπου Ελλάδα και Κύπρος έλαβαν στήριξη από τον Εμμάνουελ Μακρόν, εξ ονόματος της ΕΕ, εν τούτοις επικοινωνιακό η κυβέρνηση απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει το κλίμα και τη δυναμική. Αντ’ αυτού επικράτησε, στα social media, η θέση της σπασμωδικής αντίδρασης και η έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας των εταίρων.
Εν τέλει, η ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, προσέγγισε το άνω εύρος των προσδοκιών της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, αφού -όπως είθισται- είχαν με μεσολαβήσει παλινδρομήσεις και διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, καθώς και παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στον Ντόναλντ Τουσκ.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google και twitter trends επικεντρώθηκαν στις ακόλουθες αναφορές:
- Το Κείμενο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές, για κατάλληλα μέτρα» στην Τουρκία.
- Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει να ασκήσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».
- Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Ε.Ε. είναι «εκτός πραγματικότητας», επισημαίνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της μέσα στην ανατολική Μεσόγειο.
- Η αποστολή της ελληνικής αντιπροσωπείας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Τουρκία για να συζητήσει για την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
- Η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι είναι απολύτως επιβεβλημένο να ζητήσουν Ελλάδα και Κύπρος την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε. εφόσον υπάρξει κλιμάκωση ενεργειών από την πλευρά της Άγκυρας.
- Η έκδοση τουρκικής NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου στις 20 Ιουνίου.
- Η απόφαση του αποκαλούμενου υπουργικού συμβουλίου του ψευδοκράτους, να εκκινήσει τη διαδικασία προσάρτησης της περίκλειστης Αμμοχώστου, μέσω διατάγματος για την τουριστική της εκμετάλλευση και τον εποικισμό.
- Η επιβεβαίωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ για την έναρξη τουρκικών υποθαλάσσιων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro δείχνει ότι η πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου, τηρεί επιφυλακτική στάση σε επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία. Αναλυτικότερα:
- Σημαντικός αριθμός χρηστών του διαδικτύου θεωρεί, ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αναμένεται να κλιμακώσει τις προκλήσεις στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί την κρίση με την Τουρκία για προεκλογικούς λόγους.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί, ότι αν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός, δεν θα χειριστεί με διαφορετικό τρόπο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιλαμβάνεται το Κείμενο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά θεωρεί ότι περιέχει μια διφορούμενη γλώσσα σχετικά με την επιβολή κυρώσεων.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media εγείρει ερωτηματικά, για την αντίδραση της Ελλάδας και ΕΕ σε ενδεχόμενη αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή του Καστελόριζου.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αναδεικνύει την αποστολή της ελληνικής αντιπροσωπείας ΜΟΕ στην Τουρκία, ταυτόχρονα με το ότι Ελλάδα και Κύπρο ζητούν απο την Ε.Ε. επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media εγείρουν ερωτηματικά για την αποστολή της ελληνικής αντιπροσωπείας ΜΟΕ στην Τουρκία τη δεδομένη χρονική στιγμή. Για το αν η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε κάτι, για το αν θελει να κερδίσει χρόνο μέχρι τις εκλογές, για το αν επιθυμεί να δείξει σε Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ οτι χρησιμοποιεί δυναμικά το “χαρτί” της διπλωματίας.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media δεν πιστεύει ότι η Ε.Ε θα επιβάλει τελικά κυρώσεις στην Τουρκία, εξαιτίας διαφορετικών εθνικών συμφερόντων των κρατών- μελών της.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media αναφέρει ότι η Ε.Ε δεν στάθηκε ουσιαστικά ποτέ στο πλευρό της Ελλάδας στην αντιπαράθεση της με την Τουρκία και πιστεύει ότι και τώρα θα τηρήσει κάποιες ισορροπίες.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει τις δυνατότητες να εκβιάσει την Ε.Ε με τις μεταναστευτικές ροές.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media πιστεύει ότι αν η Ε.Ε αποφασίσει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, θα το κάνει για να προστατέψει τις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες που ερευνούν εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media προτείνει την ενεργοποίηση της συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου, Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ, Αιγύπτου κατά της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι είναι πιο αποτελεσματική από την Ε.Ε που περιορίζεται σε πολιτικές ανακοινώσεις.
- Μικρός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία του Αιγαίου Πελάγους και της Θράκης.
__________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Appendix
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)