Οργανωμένο σχέδιο υπαγωγής της Τουρκίας στην “κηδεμονία” του ΔΝΤ κατήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τη δημοσίευση θέματος για επικείμενες κυρώσεις των ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, από το Bloomberg, έναντι των οποίων, όμως ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ έχει διαμηνύσει ότι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης.
Γίνονται προσπάθειες με σκοπό η Τουρκία να εισέλθει σε νέο πρόγραμμα δανεισμού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σκοπό να «υποδουλώσουν» την χώρα, δήλωσε ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει σε άρθρο της η ιστοσελίδα Ahval.
Το ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο ΔΝΤ επισήμανε σε έκθεσή της και η Moody’s, επισημαίνοντας βέβαια, ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί δύσκολο αν η Ουάσιγκτον επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα. Ωστόσο, το σενάριο κυρώσεων που κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν φαίνεται να θέτει εμπόδια στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το ΔΝΤ, καθώς επικεντρώνεται στον αμυντικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε τις πληρωμές 23,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ το 2013. Ο Ερντογάν, βέβαια, αρνείται να παραδεχθεί την κρίση που διέρχεται η τουρκική οικονομία και αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα περίπου στα 90 δισεκατομμύρια από τα 27,5 δισεκατομμύρια, αποφεύγοντας να αναφέρει ότι πρόκειται για πανάκριβα συναλλαγματικά swaps.
«Θέλουν να δουν την Τουρκία, όπως παλιά, μία Τουρκία η οποία ζητάει χάρες από το ΔΝΤ»,
δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Gazete Duvar.
Ο Ερντογάν θεωρεί ότι οι φωνές που καλούν ώστε η χώρα να εισέλθει σε νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ υποκινούνται από την δυσφορία που επικρατεί για τις οικονομικές και πολιτικές επιτυχίες της Τουρκίας. Τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια, υπάρχει μία εκστρατεία να αμαυρωθεί το όνομα της χώρας, τόνισε ο Ερντογάν.
«Γι’ αυτό αυξάνουν τις δόσεις της επιθετικής γλώσσας και τις εκστρατείες λασπολογίας στα διεθνή μέσα απέναντι στη χώρα μας»,
δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τη λήψη μέτρων κατά της τουρκικής προκλητικότητας υπενόησε σε ανακοίνωση του και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που προετοιμάζει τη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα σενάρια επί τάπητος. Η άγκυρα, σε απάντησή της απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, με αλλαγή στάσης στο προσφυγικό και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.