Πίεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για πιο σθεναρή στάση απέναντι στην Τουρκία ασκεί ο πρόεδρος της Κύπρου με δηλώσεις του, ζητώντας από τη Σύνοδο Κορυφής να λάβει πιο σκληρή και εμπεριστατωμένη στάση απέναντι στην Άγκυρα, για όσα συντελούνται επί 45 ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη ακολουθούν το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο επαναβεβαιώνει παλαιότερες θέσεις, ζητά από την Άγκυρα “αυτοσυγκράτηση” και προσθέτει, ως νέο στοιχείο, το αίτημα προς την Κομισιόν και την Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την άμεση διαμόρφωση σχεδίων ενεργειών, εφόσον δεν συμμορφωθεί η Τουρκία.
Σήμερα το πρωί, δηλώσεις για τις εξελίξεις με την Τουρκία και για τη θέση και στάση της ΕΕ έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κινήθηκε σε διαφορετικό κλίμα, καθώς εμφανίστηκε ικανοποιημένος, από το πνεύμα και το γράμμα της ανακοίνωσης.
Από την πλευρά του, όμως, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η απλή φραστική καταδίκη της Τουρκίας και οι νουθεσίες για τερματισμό των παραβιάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, από πλευράς Ε.Ε., δεν είναι μέσα στις επιδιώξεις της Λευκωσίας αναφορικά με τα όσα συντελούνται εδώ και σαράντα πέντε ημέρες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυπριακή πλευρά αναμένει από τη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. την αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς την Αγκυρα το οποίο θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Στο πνεύμα αυτό κινείται το τελευταίο διάστημα η κυπριακή διπλωματία, με αποκορύφωμα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, την περασμένη Δευτέρα, και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, χθες Τρίτη, όπου οριστικοποιήθηκε το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λευκωσία είχε απειλήσει με veto σε άλλα θέματα της ΕΕ, προκειμένου να πάρει ομόθυμη απόφαση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, ικανοποιητική εξέλιξη για τη Λευκωσία θα αποτελούσε ένα είδος «παγώματος» των συζητήσεων για την τελωνειακή σύνδεση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Ζήτημα που «καίει» την Αγκυρα ένεκα της αύξησης του όγκου συναλλαγών τουρκικών προϊόντων. Το κλίμα που επικράτησε στα δύο όργανα της Ε.Ε. περιγράφεται ως θετικό, ωστόσο το βασικό ζητούμενο είναι η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα όσα θα αποφασιστούν εκεί.
Η κυπριακή πλευρά υπολογίζει πως η στήριξη των θέσεών της από τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και την εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά. Τις τελευταίες ώρες λόγος γίνεται και για ενδεχόμενο βέτο, ωστόσο από πλευράς κυβέρνησης αποφεύγεται συστηματικά η συντήρηση ενός τέτοιου ζητήματος δημόσια.