Την ελληνική κυβέρνηση της περιόδου 2004-2009, ήτοι κυρίως την περίοδο του Κώστα Καραμανλή, έθεσε στο επίκεντρο της κριτικής ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία ήταν παραποιημένα και τότε δημιουργήθηκε το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν ο ίδιος είχε ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης της Eurostat το ελληνικό πρόβλημα δεν θα είχε συμβεί.
Οι αναφορές στην περίοδο διακυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή, έρχονται μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ESM που στιγματίζει το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα ως κοστοβόρο και αντιπαραγωγικό.
Σε ομιλία του σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, την Τετάρτη, ο κ. Γιούνκερ προέβη σε μια μικρή «ανασκόπησή» της, περιγράφοντας τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, αλλά και αφήνοντας αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2004-2009.
Τον Οκτώβριο του 2009 η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στις ευρωπαϊκές αρχές, είχαν παραποιηθεί. Από το 2004 έως το 2010 η Κομισιόν είχε στείλει δέκα φορές αντιπροσωπείες στην Αθήνα με αφορμή τα στοιχεία της οικονομίας. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, αντιστέκονταν να συμμορφωθούν στους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από την εμπιστοσύνη,
ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας:
«Ηταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε»
Οι διατυπώσεις του πρόεδρου της Κομισιόν είναι ξεκάθαρες και στοχοποιούν τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Αλογοσκούφη και τον Γιάννη Παπαθανασίου, ενώ τα σκάγια παίρνουν λίγο και τους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς αναφέρεται και στο 2010.
Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από το κοινό νόμισμα, τόνισε πως «δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ».