Ανακοινώθηκε σήμερα και επισήμως, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, η αναβολή της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, για τον Οκτώβριο, έναντι του Ιουνίου που είχε αναγγελθεί από πέρυσι.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αν και ήταν γνωστή από καιρό, προκαλεί προβληματισμό και αναταράξεις στα Βαλκάνια, ενώ πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της ΕΕ καθώς και την αποτελεσματικότητα της ενταξιακής διαδικασίας.
Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη
«υπό το πρίσμα του τον περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου (της συνεδρίασης) και τη σοβαρότητα του θέματος».
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία καθώς
«κάποιες χώρες – μέλη δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν την πρόταση της ΕΕ για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων».
Η Κομισιόν έχει και πάλι ταχθεί υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά Γαλλία και Γερμανία είχαν ισχυρές ενστάσεις.
Ειδικότερα, ο επίτροπος Χαν εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε «θεσμικά προβλήματα» που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες, και συγκεκριμένα ανέφερε πως ο Γερμανός υπουργός επικαλέστηκε έλλειψη χρόνου που δεν επέτρεψε στη γερμανική Βουλή να συζητήσει το ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, ο επίτροπος Χαν δήλωσε «εξαιρετικά αισιόδοξος» ότι τον Οκτώβρη τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να ανάψουν το πράσινο φως.
Τόσο ο επίτροπος, όσο και ο Ρουμάνος υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Τζορτζ Τσιάμπα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, τόνισαν τη σημασία της διατήρησης του «μομέντουμ» της Συμφωνίας των Πρεσπών και εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός, ότι οι υπουργοί κρατάνε ζωντανή, έστω και με αυτήν την καθυστέρηση, την ευρωπαϊκή προοπτική για τις δύο χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο πολιτικής αποσταθεροποίησης στη χώρα του, εφόσον καθυστερήσει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Αλβανία, σε αυτή τη φάση, βρίσκεται στο μέσο πολιτικής και πολιτειακής κρίσης με την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας να επιδιώκουν την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα.