Με το θερμόμετρο στον Περσικό Κόλπο να ανεβαίνει επικίνδυνα οι κινήσεις τόσο των ΗΠΑ, όσο και του Ιράν στη σκακιέρα βρίσκονται στο μικροσκόπιο, κρατών, αγορών, επενδυτών και… τρομοκρατών. Οι επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια αν και κυριάρχησαν άμεσα στην επικαιρότητα, εν τούτοις απέτυχαν να δημιουργήσουν ευρύτερη δυναμική στοχοποίησης και μεγαλύτερης απομόνωσης της Τεχεράνης, αν και αποτέλεσαν το πεδίο εμπέδωσης της αλλαγής στάσης της Βρετανίας, που συντάσσεται με την Ουάσιγκτον και απομακρύνεται από τις Βρυξέλλες.
Ενώ το Ιράν, παρά την ασφυκτική πίεση των αμερικανικών κυρώσεων, επιμένει στη διατήρηση και διεύρυνση των διαύλων επικοινωνίας και συναλλαγών με την ΕΕ, πιέζοντας ιδιαίτερα τη Γαλλία να αναλάβει θετική δράση, την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί, το Παρίσι με δασμούς στο κρασί, ασχέτως της έκβασης των εμπορικών συνομιλιών με την ΕΕ.
Παράλληλα, πολυεπίπεδες πιέσεις στην κατεύθυνση του πλήρους εκτροχιασμού της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA) ασκεί και το Ισραήλ, ενώ με την αμερικανική πλευρά στο θέμα των επιθέσεων στα τάνκερ συντάσσονται Βρετανία και Σαουδκή Αραβία, δημιουργώντας ένα νέο αρκετά ευρύ διεθνές μέτωπο, που αποδεικνύει την αμερικανική ισχύ στην περιοχή.
Η Τεχεράνη, που δεν θέλει να δείξει αδυναμία έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αλλά νοιώθει έντονα τον αντίκτυπο των κυρώσεων, επιχειρεί να στείλει μηνύματα μέσω απειλών-προειδοποιήσεων για υπέρβαση του ορίου εμπλουτισμού αποθεμάτων ουρανίου εντός των επόμενων δέκα ημερών.
Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπερούζ Καμαλβαντί προανήγγειλε ότι η Τεχεράνη θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού του ουρανίου “με βάση τις ανάγκες της χώρας” και τόνισε “ ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για τους Ευρωπαίους (να σώσουν τη JCPOA) … αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει εμμέσως την αδυναμία τους να δράσουν. Δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι μετά από 60 ημέρες… .θα έχουν άλλη μια ευκαιρία 60 ημερών”.
Χθες, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, ξεκαθάρισε ότι με βάσει τις μετρήσεις το Ιράν παραμένει εντός των ορίων της JCPOA και αρνήθηκε να σχολιάσει έναντι υποθετικών σεναρίων, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να μην οδηγήσει τις σχέσεις με την Τεχεράνη σε σημείο αντιπαράθεσης, αλλά διατηρώντας χώρο για διπλωματικούς ελιγμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρά τις πιέσεις που δημιουργεί η υπόδειξη του Ιράν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ως υπαίτιου των επιθέσεων στα δεξαμενόπλοια η ΕΕ έχει αποφύγει να λάβει θέση, ενώ η Μογκερίνι ξεκαθάρισε ότι για τα συμπεράσματα η Κομισιόν βασίζεται σε πληροφορίες που παρέχουν οι χώρες μέλη, ελλείψει αυτόνομου μηχανισμού.
Η Ε.Ε αν και αναγκάζεται να υπαναχωρήσει από μέρη της συμφωνίας JCPOA, εν τούτοις επιμένει σε αυτή, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Ιράν, ενώ συνεχίζει -αν και με αργά βήματα-, τη διαδικασία ενεργοποίησης του Instex, που δημιουργήθηκε από Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία για τη διευκόλυνση του εμπορικών συναλλαγών χωρίς τη χρήση του δολαρίου. Το εγχχείρημα αυτό όμως φαίνεται ότι υπονομεύεται εκ των έσω, καθώς η Μεγάλη Βρετανία που συμμετέχει στην ομάδα χωρών, υιοθέτησε τις απόψεις των ΗΠΑ για τις επιθέσεις στα τάνκερ, δείχνοντας την πρόθεσή της να απομακρυνθεί περαιτέρω από την ευρωπαϊκή γραμμή, καθώς χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο χαρτί για να πιέσει την ΕΕ και στην κατεύθυνση της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, το Ιράν επιχειρώντας να ενισχύσει την καταρρέουσα οικονομία, ενισχύει τις, ήδη στενές, σχέσεις του με Ρωσία και Κίνα, όπως φαίνεται από τη συμμετοχή του προέδρου Ροχανί στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάη (SCO) στην Κιργιζία ( το Ιράν έχει καθεστώς κράτους – παρατηρητή) καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής Ασιατικών Χωρών στο Τατζικιστάν.