Δύο τόνους χαμηλότερα, από τις εισηγήσεις Ελλάδας και Κύπρου, αναμένεται η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Τουρκία, καθώς όπως είχε από χθες επισημάνει το Crisis Monitor η απόσταση που έπρεπε να καλυφθεί μεταξύ χωρών-μελών ήταν μεγάλη και δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εργαλεία, με αποτέλεσμα να υπερισχύσει μια πιο μετριοπαθής προσέγγιση, που θα αναπαράγει παλαιότερες ανακοινώσεις.
Αρχικά, Ελλάδα και Κύπρος κινήθηκαν μαξιμαλιστικά, ζητώντας από την ΕΕ, να απειλήσει με κυρώσεις την Τουρκία. Εν τούτοις, όπως μεταδίδει το Reuters το σχέδιο ανακοίνωσης που επεξεργάζεται το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με δεδομένα από το Συμβούλιο Εξωτερικών και το οποίο θα προωθηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κινείται στην κατεύθυνση της απλής προειδοποίησης και σε αίτημα αυτοπεριορισμού προς την Άγκυρα.
Για την Αθήνα και τη Λευκωσία, βέβαια, αυτό παραμένει μια ακόμη διπλωματική νίκη, αν και χαμηλότερου βεληνεκούς από τις προσδοκίες, καθώς λαμβάνουν την ηχηρή, δημόσια και επίσημη στήριξη της Ευρώπης των 28 στις θέσεις τους, επαναβεβαιώνοντας το καθεστώς της κυπριακής ΑΟΖ και κρατώντας κλειστή την πόρτα για διαπραγματεύσεις στα ενεργειακά.
To ζήτημα θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ενώ το τελικό ανακοινωθέν θα εκδοθεί την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Η Λευκωσία φαίνεται να παίζει το χαρτί του veto στη λήψη αποφάσεων εάν η Ε.Ε., δεν σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις προς την Αγκυρα, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Reuters, δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν.
Το Crisis Monitor επισήμανε από χθες ότι οι αποστάσεις ήταν μεγάλες και οι προπαρασκευαστικές κινήσεις με τις δηλώσεις του Εμμάνουελ Μακρόν στη σύνοδο των Med7 δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ το σκηνικό έγινε ακόμα πιο σύνθετο με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας του ΚΥΣΕΑ αλλά και από τη στάση που τήρησε η Νέα Δημοκρατία, διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν πρόκειται για εθνική γραμμή.
Παραδοσιακά, βέβαια, στις Βρυξέλλες, η σύνταξη ανακοινώσεων και η συμφωνία επί κοινών θέσεων είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας, δημοσιεύματα, διαρροές και πολιτικές ανταλλαγές παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, με την έκβαση να είναι αβέβαιη μέχρι την ώρα του τελικού ανακοινωθέντος, όταν αυτό εκδίδεται.