Ξεκίνησε σήμερα στην Άγκυρα, μεσούσης της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ και μετά από μια ιδιαίτερα έντονη εβδομάδα στο Αιγαίο ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας.
Με την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση να υιοθετούν σκληρότερη στάση έναντι της Άγκυρας, ανάγοντας το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ καθίστανται ο μόνος ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας της Άγκυρας με την ΕΕ. Ως εκ τούτου οι επαφές στην Άγκυρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για όλες τις πλευρές καθώς θα μεταφέρουν κλίμα και θα δείξουν τα πλέον κρίσιμα πεδία.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας :
«Ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία από 17 έως 22 Ιουνίου 2019, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.»
Πρόκειται για την δεύτερη σειρά συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας, που ακολουθεί την πρώτη επαφή των δύο πλευρών που είχε πραγματοποιηθεί από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 24 Μαΐου 2019, η οποία είχε διεξαχθεί σε «πολύ καλό κλίμα» όπως είχε αναφερθεί.
Ωστόσο, στη συνέχεια παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Δημοσίων Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Ζαχαριάδης, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διακοπούν λόγω επικείμενης πολιτικής αλλαγής.
Στο μεταξύ, όμως, κλιμακώθηκε η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, στα ελληνοτουρκικά με μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο και ο Ταγίπ Ερντογάν οδεύει σε επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στην Ελλάδα θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές.
Οι εντάσεις στο Αιγαίο ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά, με υπερπτήσεις, παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις FIR Αθηνών, στο πλαίσιο της αυξημένης δραστηριότητας της Ελλάδας στο Αιγαίο ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες, δεν παύουν όμως να αποτελούν ισχυρό χάρτι στα χέρια της ελληνικής διπλωματίας ώστε να καταδείξει το εύρος και τον χαρακτήρα της τουρκικής προκλητικότητας, σε διεθνές επίπεδο.
Από το τέλος του πρώτου γύρου συνομιλιών των ΜΟΕ της 20-24 Μαΐου μέχρι σήμερα 17 Ιουνίου, έχουν σημειωθεί:
492 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου
104 παραβάσεις του FIR Αθηνών
20 εμπλοκές
10 υπερπτήσεις
σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΑ.
Σε διπλωματικό επίπεδο η Τουρκία μετρά ιδιαίτερα, γι’ αυτό και αντέδρασε, τη θέση της Γαλλίας, την οποία εξέφρασε ο Εμμάνουελ Μακρόν, από τη σύνοδο των Med7, προκαταλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό και την ΕΕ, καθώς υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα είναι σκληρή στα ζητήματα παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων, αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά περιλαμβάνοντας και τη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, με τις υπερπτήσεις.