Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εξελίσσεται σε “hot topic” των Social Media που επιχειρούν να αξιολογήσουν τις εξελίξεις, καθώς το θέμα είναι παραδοσιακά ευαίσθητο και ενεργοποιεί τα ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά και αντι-τουρκικά αντανακλαστικά.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά το ΚΥΣΕΑ, διαδικασία που δεν συνηθίζεται, ανέβασε ραγδαία τους τόνους και δημιούργησε δυναμική που εκπορεύονταν από τα media, το youtube και το Facebook, πλατφόρμες που μεταδόθηκε ζωντανά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
Το query “ΚΥΣΕΑ” κατέγραψε σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 7.814 συνολικές αναφορές μόνο για σήμερα 16 Ιουνίου 2019. Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν προβάδισμα ουδέτερων συναισθημάτων, ακολουθούν τα αρνητικά και τέλος τα θετικά συναισθήματα. Παράλληλα, το Twitter είναι αυτό που διαμορφώνει τις τάσεις του διαδικτύου για το υπό εξέταση query, εξαιτίας του μεγάλου όγκου των αναφορών που εμφανίζει συγκριτικά με τα άλλα κανάλια των αναφορών.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο σύμφωνα με τα Main Topics και τα google και twitter trends επικεντρώνεται στις ακόλουθες αναφορές. Αναλυτικότερα:
- Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
- Η προαναγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος του ΚΥΣΕΑ, για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
- Η υπάρξη ενδείξεων ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
- Η απάντηση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του «Πορθητή», ότι “δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν”, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο.
Συμπεράσματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που θέμα ενδιαφέροντος της έρευνας κατατάσσεται και μέσα στις 10 πιο δημοφιλείς αναζητήσεις ιστού τς Google, φτάνοντας μάλιστα στην 4η θέση, του σχετικού πίνακα με πάνω από 10,000 αναζητήσεις τις τελευταίες 24 ώρες. Η ένταση αυτή είναι ενδεικτική του κλίματος που δημιούργησε η έκτακτη επικαιρότητα και ο τρόπος χειρισμού του θέματος από τα media, σε συνδυασμό βέβαια με τον ευαίσθητο χαρακτήρα που παραδοσιακά έχουν τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro, δείχνει ότι η πλειοψηφία χρηστών των Social Media τοποθετήθηκε με επιφύλαξη στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναλυτικότερα:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι σημαντικός αριθμός χρηστών του Twitter εμφανίζεται να συσχετίζει την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με με προεκλογικές σκοπιμότητες.
- Σημαντικός αριθμός των χρηστών του Twitter αντιμετωπίζει επικριτικά και ενίοτε σκωπτικά, την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει εκτακτα το ΚΥΣΕΑ.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών του twitter θεωρούν ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, χρησιμοποιούνται για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από εσωτερικά προβλήματα ενόψει των εκλογών.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι σημαντικός αριθμός χρηστών του twitter που ενεργοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο θέμα, δεν πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς επικρίνουν τον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για υποχωρητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
- Κάποιος αριθμός χρηστών του twitter θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία δεν σηκώνει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει “θερμό” επεισόδιο με την Τουρκία.
- Κάποιος αριθμός χρηστών του διαδικτύου θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκει να εφαρμόσει ένα πλάνο στα εθνικά θέματα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία, που τον επικρίνει για τους χειρισμούς του στο συγκεκριμένο τομέα.
- Κάποιος αριθμός χρηστών του διαδικτύου θεωρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να επαενεργοποιήσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας – Κύπρου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας, μέσα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.
- Ικανός αριθμός χρηστών του διαδικτύου θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός “θερμού” επεισοδίου Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο.
- Κάποιος αριθμός χρηστών διαδικτύου και Social Media εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εργαλειοποιεί την κρίση με την Τουρκία στο πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει, ότι ικανός αριθμός χρηστών διαδικτύου θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά Ελλάδας και Κύπρου, που υφίστανται εδώ και αρκετό καιρό.
__________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Appendix
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)