Στο θέμα των S-400 επανήλθε με δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, επιβεβαίωσε ότι τα μέσα Ιουλίου ως ημερομηνία έναρξης της παραλαβής του αντιαεροπορικού συστήματος, ενώ υποβάθμισε την επιστολή Σάναχαν, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ότι το θέμα το χειρίζεται, κεντρικά και απευθείας με τον Τραμπ.
Συζητήσαμε το θέμα των S-400 με τη Ρωσία. Το ζήτημα των S-400 έχει τακτοποιηθεί», φέρεται ότι δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Τατζικιστάν, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Πιστεύω ότι θα αρχίσουν να έρχονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου», πρόσθεσε
Ο ασκών χρέη υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα, πως η Τουρκία θα βγει από το πρόγραμμα του μαχητικού αεροπλάνου F-35, αν προχωρήσει στα σχέδιά της και παραλάβει τους S-400. Ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όταν συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής G20.
«Όταν κάποιος κατώτερος στην ιεραρχία λέει διάφορα πράγματα, τότε αμέσως ερχόμαστε σε επαφή με τον κ. Τραμπ και προσπαθούμε να λύσουμε ζητήματα με τηλεφωνική διπλωματία. Μ’ αυτόν τον τρόπο τα θέματα δεν παίρνουν πολύ χρόνο»,
πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι διαθέτει απευθείας, ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ και να δώσει την εντύπωση ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι αυτές που προδιαγράφουν τα media, με βάση της ανακοινώσεις των αξιωματούχων και του Κογκρέσου.
Ο Τούρκος πρόεδρος που έχει προγραμματισμένη ανεπίσημη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο των G-40 στην Οσάκα της Ιαπωνίας στα τέλη του Ιουνίου, επιμένει στη στρατηγική διαφοροποίησης της αντιαεροπορικής προστασίας της Τουρκίας με την υιοθέτηση του ρωσικού συστήματος S-400, μετά από διαφωνία με τις ΗΠΑ για τους Patriot, το 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και στο πλαίσιο της προσέγγισης Άγκυρας-Μόσχας. Παρά το γεγονός ότι η προμήθεια των S-400 έχει προκαλέσει την οργίλη αντίδραση των ΗΠΑ και του NATO, ο Ταγίπ Ερντογάν κινείται σταθερά σε αυτή την τροχιά, θέλοντας να επιβάλλει το ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακή υπερδύναμη και χρησιμοποιώντας τη κρισιμότητα της για το NATO και τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα.