Αίσθηση προκαλεί η κινητικότητα σε διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, καθώς ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), κίνηση που σε περιόδους έντασης αποτελεί ένδειξη ψυχραιμίας και προετοιμασίας για τον χειρισμό δύσκολων θεμάτων και καταστάσεων.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο επίκεντρο τη συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τουτέστιν η τουρκική προκλητικότητα, η προετοιμασία του “Πορθητή” για γεωτρήσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει κατά τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, καθώς και οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις επί ελληνικού εδάφους, που κορυφώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε.
Ωστόσο, χρονικά η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έρχεται μετά την παραίτηση του επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου για τις διαπραγματεύσεις, όσον αφορά τα ΜΟΕ και πριν από την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, που ξεκινά την Τρίτη.
Στρατηγικά, το ανώτατο συμβούλιο, το οποίο δεν τηρεί πρακτικά, συνέρχεται μετά την ολοκλήρωση σειράς ασκήσεων ετοιμότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και του Δημοσίου, που προκάλεσαν ιδιαίτερη νευρικότητα στην Τουρκία λόγω της έκτασης και του εύρους, μιας και κάλυψαν από την κυβερνοασφάλεια, μέχρι την αεράμυνα και από επιχειρήσεις του πολεμικού ναυτικού, μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της πολεμικής αεροπορίας.
Αξίζει, πάντως να σημειωθεί ότι επί τάπητος βρίσκονται και θέματα της κατηγορίας των εξοπλιστικών, όπως η ενοικίαση πλοίων για ενίσχυση της Άμυνας, η αύξηση της δύναμης της Frontex και η πιο ενεργή παρουσία του Ευρωστρατού. Επίσης, σε όλα αυτά προστίθεται το ρίσκο των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Τουρκίας και οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, που δημιουργούν συνδυαστικά ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο σκηνικό.
Η συνεδρίαση που αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει ως θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση, αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής», έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει πληροφορίες για το γεγονός ωστόσο δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει.
Από τα στοιχεία που μεταδίδει το HellasJournal.com προκύπτει ότι τουρκικά πλοία μεταφέρουν στον “Πορθητή” υλικά για τη γεώτρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου.
Χθες και προχθές Γαλλία , Med7 ΚΑΙ ΗΠΑ, εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον Εμμάνουελ Μακρόν να μιλά για σκληρή στάση της ΕΕ και το State Department να χαρακτηρίζει τη γεώτρηση “πρόκληση”.
Στο μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στους S-400, αλλά θέλοντας να στείλει ευρύτερα μηνύματα, δήλωσε ότι όταν υπάρχουν αντιφατικές δηλώσεις χαμηλόβαθμων αξιωματούχων, επικοινωνεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθιστώντας σαφές ότι διαθέτει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.