Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το θέμα θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα όπου και θα κινηθεί η διαδικασία κυρώσεων, ενώ διεύρυνε το πλαίσιο ανάληψης δράσης για όλα τα περιστατικά παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και καταπάτησης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός δημιούργησε αντίστοιχο “casus beli” προς την Τουρκία, για τις προκλήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, όπως οι υπερπτήσεις και οι εικονικές αερομαχίες.
Την τροχιά δράσης, αυτή, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μάλτα, την Παρασκευή, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο των Med7, έχοντας λάβει νωρίτερα τη στήριξη του Γάλλου προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα είναι σκληρή απέναντι στην Τουρκία.
Η έντονη πολιτική και διπλωματική κινητικότητα δείχνει ότι οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε σημείο καμπής και εφόσον εκπληρωθούν θα στείλουν μήνυμα σταθερότητας της περιοχής σε εν δυνάμει επενδυτές, καταδεικνύοντας κάλυψη όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά από την “δυσκίνητη” Ευρώπη. Βέβαια, σημασία στο εξής έχει ο τρόπος που θα επιλέξει η ΕΕ για να αντιδράσει και ο αντίκτυπος της αντίδρασης.
Στις δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ισχυρή θέση, που εδράζεται σε διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα, τα οποία μάλιστα έχουν επιβεβαιωθεί, διατύπωση που καταδεικνύει την ενεργοποίηση αυτών των μηχανισμών και στέλνει μήνυμα σε εταίρους και συμμάχους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της Τουρκίας, στη συνέχεια εστίασε στα πολυμερή σχήματα οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή, θέλοντας να εμπλέξει μαζί με την ΕΕ το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και προφανώς τις ΗΠΑ, στη διαμάχη.