Την ταχεία μετεξέλιξη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάη (SCO) σε περιφερειακή δομή ασφάλειας προωθούν Ρωσία και Κίνα, εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ και σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσουν στο γεωπολιτικό σκηνικό, καθώς διαπιστώνεται μεγάλη κινητοποίηση τρίτων χωρών στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η Σύνοδος Κορυφής του SCO, στη Μπισκέκ της Κιργισίας, που ξεκίνησε χθες και στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία. H SCO χαρακτηρίζεται ήδη αντι-αμερικανική συμμαχία, ενώ καθεστώς παρατηρητή έχει αποδοθεί, μεταξύ άλλων, στο Ιράν. Ωστόσο, αν εξαιρέσει κάποιος τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις Ρωσία και Κίνα που καθοδηγούν τη SCO, ο οργανισμός δεν πληροί, για την ώρα, τις προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθεί σε στρατιωτικό αντίβαρο του ΝΑΤΟ.
Οι ηγέτες των κρατών – μελών της SCO επισήμαναν ότι ο οργανισμός έχει καταστεί αποτελεσματικός μηχανισμός πολυμερούς συνεργασίας, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή καθώς και στην προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας των κρατών μελών της..
Ρωσία και Κίνα παρά τις διαφορές τους στην Άπω Ανατολή, εμφανίζονται να χρησιμοποιούν το βήμα του SCO για να επικρίνουν τις πολιτικές της Ουάσιγκτον και να συσπειρώσουν άλλες χώρες σε νέους άξονες. Ωστόσο η Μόσχα προβληματίζεται από την αναδιάταξη της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής, την ενεργοποίησή της στην οικονομική διπλωματία, μέσα από το Δρόμο του Μεταξιού και τον εξυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, που διευρύνουν την επιρροή της.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι οι μαχητές στη Συρία ηττήθηκαν εν μέρει από τη βοήθεια που προσέφερε η Μόσχα στη Δαμασκό στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι “τα πραγματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας επιτεύχθηκαν στη Συρία”.
Η παραμονή του σύριου προέδρου Μπασάρ Άσαντ, αποτελεί βασικό στόχος της Μόσχας, σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον που επιδιώκει συναίνεση για διενέργεια ελεύθερων εκλογών.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι “ η SCO πρόκειται να αποτελέσει παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Καλούμε για την υπεράσπιση ενός πολυμερούς εμπορικού συστήματος και την οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας”.
Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας διέρχονται ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, έχοντας υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της αναθεωρητικής του Ντόναλντ Τραμπ και της κήρυξης εμπορικού πολέμου, με την επιβολή δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, με αποτέλεσμα να απαντήσει το Πεκίνο.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ανέφερε ότι οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν “σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφαλεια”.
Η Ουάσινγκτον εφαρμόζει ανοιχτά διακηρυγμένη πολιτική ανατροπής του καθεστώτος του Ιράν, περιορίζοντας την επιρροή του στη Μέση Ανατολή και προσπαθώντας ενεργά να υπονομεύσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. Εσχάτως, μάλιστα, οι ΗΠΑ κατέδειξαν την Τεχεράνη ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν, στα στενά του Χορμούζ, με διεθνή κοινότητα να παραμένει προσεκτικά αποστασιοποιημένη.