Ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί τη Moody’s για απώλεια αξιοπιστίας και ουδετερότητας, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην απόφαση του οίκου αξιολόγησης να υποβαθμίσει κατά μια βαθμίδα το αξιόχρεο της Τουρκίας, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο,
Ο οίκος, μεταξύ άλλων, προειδοποιεί παράλληλα, ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν σε κρίση του ισοζυγίου πληρωμών και φέρουν πιο κοντά το ενδεχόμενο επιβολής capital controls και προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια, διευκρινίζοντας όμως, ότι ενδεχόμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τους S-400 και ανεβάζουν τον κίνδυνο αλλά ταυτόχρονα μπορεί να καταστήσουν την στήριξη από το ΔΝΤ αδύνατη.
Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, σε δήλωσή του στο twitter του αναφέρει ότι,
“Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, αντιφάσκει με τους θεμελιώδεις δείκτες της τουρκικής οικονομίας και ρίχνει σκιά στην ουδετερότητα και αντικειμενικότητα των αξιολογήσεων”
Η Moody’s υποβάθμισε την Τουρκία σε B1 από Ba3, επιακαλούμενη οξυνόμενα προβλήματα και έλλειψη πολιτικών αντιμετώπισής του, ενώ διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον και των αυξημένων πιθανοτήτων για νέες κυρώσεις.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας είναι 2,6 φορές τα αποθέματά της.
Στην ανάρτησή του, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας αναφέρεται σε εξελίξεις που σηματοδοτούν την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των κρατικών τραπεζών, η πτωτική τάση του πληθωρισμού και αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι από το 2003 η Τουρκία ακολουθεί απαρέγκλιτα τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, με ελεύθερα διαπραγματεύσιμη ισοτιμία, ελεύθερες κεφαλαιακές ροές και μέτρα ενθάρρυνσης επιχειρηματικότητας.