Δύο τάνκερ παραδίδονται στις φλόγες μετά από συντονισμένες και επαναλαμβανόμενες εις βάρος τους επιθέσεις στα στενά του Χορμούζ, την ώρα που στην Τεχεράνη ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χομενεΐ συναντούσε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος ενεργούσε ως διαμεσολαβητής για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ουάσιγκτον. Για τους γεωπολιτικούς αναλυτές το τοπίο “μυρίζει” μπαρούτι, καθώς η διαλεκτική και πολιτική αντιπαράθεση φαίνεται ότι διολισθαίνει στη βία, οι αγορές όμως δεν αποτιμούν αντίστοιχα τον κίνδυνο και δεν φαίνεται να ιδρώνουν από τα τρομολαγνικά κείμενα.
Αν και η χρονική αλληλουχία των γεγονότων δεν είναι ξεκάθαρη, η επίθεση συμπίπτει με την απόρριψη του μηνύματος του Ντόναλντ Τραμπ από τον Χομενεΐ, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ αναξιόπιστο συνομιλητή και αρνήθηκε οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον.
Το σκηνικό που δημιουργείται, ασχέτως της πλευράς στην οποία βρίσκεται κανείς, αποπνέει αβεβαιότητα, είναι ενδεικτικό προδιάθεσης και σύγκρουσης και ως εκ τούτου αποτελεί αναμφίβολα ένα ακόμη γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρίσκο. Οι αγορές καλούνται να λάβουν υπόψη τους, όχι μόνο ως προς το πετρέλαιο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και ευρύτερα ως απόδειξη των επιπτώσεων της αναθεωρητικής πολιτικής και της αδυναμίας ελέγχου της πορείας ανατροφοδοτούμενων εντάσεων.
Οι αγορές δεν κάνουν ποτέ λάθος, οι απόψεις, γι, αυτές, είναι λανθασμένες
Η πολιτική και μιντιακή σπέκουλα για τους υπάιτιους, το blame game στον ΟΗΕ και τα video της Centcom δεν πέτυχαν να δημιουργήσουν ένταση που να υπερβαίνει σε έκταση τα ανοιχτά μέτωπα του Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα και την ΕΕ.
Χθες, οι αγορές δεν αντέδρασαν με πανικό, αλλά νευρικά, επιχειρώντας να “χωνέψουν” τις αλλαγές στην εξίσωση της ανάπτυξης που επιφέρει η αύξηση του κινδύνου στην πλευρά της προσφοράς (supply side risks). Wall Street και ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σε θετικό έδαφος παρά τον κλιμακούμενο θόρυβο που προκάλεσαν οι ΗΠΑ, ανάγοντας το θέμα σε μείζον στον ΟΗΕ και το επικοινωνιακό ντεμαράζ με τα video της CENTCOM.
Αντιστοίχως και η τιμή του πετρελαίου, αν και ενισχύθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το κλείσιμο βρήκε τα συμβόλαια πολύ χαμηλότερα από το ημερήσιο υψηλό που κατέγραψαν, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν ότι τα demand side risks, δηλαδή οι κίνδυνοι που μειώνουν την προσδοκώμενη ζήτηση, παραμένουν ισχυρότεροι από τα supply side risks, ήτοι τα προβλήματα μειωμένης προσφοράς, στα οποία κατατάσσεται η επίθεση.
Ο δείκτης φόβου (μεταβλητότητας) του S&P 500 που χρησιμοποιείται για τη συγκριτική μέτρηση του ρίσκου και αποτελεί εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου υποχώρησε(!) χθες, οριακά, παρά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, ένδειξη της συγκριτικής αποτίμησης κινδύνων που κάνουν, σε πρώτη φάση, οι επενδυτές
.
Ανοδικά κινείται τις τελευταίες ημέρες ο χρυσός, παραμένοντας κοντά στα υψηλά 14 μηνών, τάση που αποδίδεται, όμως, κυρίως σε ισοτιμιακούς παράγοντες και λιγότερο σε γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς το δολάριο διολισθαίνει.
Στην πραγματικότητα, η συμπεριφορά των αγορών αποδεικνύει τα γεωπολιτικά ρίσκα αντισταθμίζονται πλήρως από τις υπάρχουσες πολιτικές αντιμετώπισης κρίσεων, ενώ θεωρούν ότι οι γεωοικονομικές και εμπορικές εντάσεις παράγουν μεγαλύτερο κίνδυνο και επιπλοκές.