Πρωτοβουλίες με στόχο να αναγάγει εαυτόν και τον ESM σε θεματοφύλακα της ΕΕ, υπερβαίνοντας το Eurogoup και την ΕΚΤ αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος με δηλώσεις του επικέντρωσε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στις προεκλογικές εξαγγελίες και παροχές, καθώς και νομοθετικές παρεμβάσεις που τροποποιούν το νομικό καθεστώς ζητημάτων που δεσμεύονται από τη συμφωνία εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.
Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, Κομισιόν και ΕΚΤ σε διαδικασία ανασύνθεσης, ο Κλάους Ρέγκλινγκ φαίνεται ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας και να κάνει ευρύτερες, από τον ρόλο του, παρεμβάσεις.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αφενός υποστήριξε ότι δεν μπορεί να τροποποιηθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο να επιτευχθούν οι στόχοι από την Ελλάδα.
«Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο και να μην πιάσει τους στόχους της η Ελλάδα»
τόνισε ο πρόεδρος του ESM, παρόλο που είπε ότι λαμβάνει υπόψιν του και την θέση της ελληνικής κυβέρνησης που επιμένει ότι οι στόχοι στο τέλος του έτους θα έχουν επιτευχθεί.
Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν συμβουλεύτηκαν τους θεσμούς όχι μόνο πριν ψηφίσουν την παροχή 13ης σύνταξης και την μείωση του ΦΠΑ αλλά και στην απόφαση τους να αλλάξουν την νομοθεσία που είχε ψηφιστεί για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Παρά το αυστηρό ύφος, η λέξη κλειδί στη συγκεκριμένη διατύπωση του Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν “συμβουλεύτηκαν“, η οποία προσδιορίζει πλήρως και εξαντλητικά το ρόλο των θεσμών σε τέτοια ζητήματα. Έτσι, αν και στόχος ήταν να “τρομάξει” εν τούτοις μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι δεν διαθέτει την αρμοδιότητα, πλέον.
«Είναι λυπηρό» είπε ο ίδιος και τόνισε ότι η αλλαγή του νόμου για το ταμείο επενδύσεων έγινε χωρίς πάλι την συμβολή των θεσμών και αυτό είναι εκτός της συμφωνημένης διαδικασίας.
Ο ίδιος είπε ότι θα επανέλθει με τα θέματα αυτά στην καινούργια κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει.